A vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek 

a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására.

Továbbá tilos minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén. Az automata öntöző berendezések működtetése, a járdák, utak mosása, gépjárművek tömlős mosása, valamint a medencék töltése.

A most elrendelt másodfokú vízkorlátozás visszavonásig van érvényben.

Sprinkler,On,The,Grass,Field
Fotó: Shutterstock

A polgármesteri határozat indokolásában azt írták, hogy

a korábban elrendelt elsőfokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, valamint az elmúlt hét rendkívüli magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai miatt fokozódott a vízfelhasználás, ami a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten.

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen. A vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Az érintett településeken a katasztrófavédelem ötfős operatív törzset állított fel.

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője súlyos vízhiányról számolt be csütörtökön. Másnap elmondta azt is, hogy

kizárólag helyben nem lehet a solymári problémát orvosolni, ezért a településsel egy vízhálózaton lévő 10 településen is vízkorlátozásra van szükség.

Ezek a települések Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Pilisszentivánon és Csobánkán. Az érintett települések vezetőivel is egyeztetett a politikus.

Eközben mér péntek délután megérkezett Solymárra a Magyar Honvédség két, nyolc köbméteres vízszállító autója.

Menczer Tamás szerint ezzel megduplázták az autóval történő vízszállítás kapacitását a településre. Hozzátette, hogy a honvédség autói a nagyméretű járművekkel is megközelíthető, Panoráma utcai víztározó medencét töltik folyamatosan, míg a vízszolgáltató két autója a Jókai utcait, ahonnan szivattyúval juttatják el a vízhiányos területeket ellátó legfelső medencébe a vizet. A négy, összesen 32 köbméter kapacitású autó napi 24 órában dolgozik, egy kör (vagyis a víz felvétele, Solymárra szállítása és betáplálása a medencébe) másfél órát vesz igénybe. A tározók kétszáz köbméteresek.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy megnyitottak egy tűzcsapot Pesthidegkúton, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai onnan viszik a vizet Solymárra. A főpolgármester bejegyzésében azt írta, Budapest szerencsés helyzetben van, jó minőségű és biztos a vízellátása, az agglomeráció közműveit azonban nem ekkora igénybevételre szabták.