A jelenlegi válság különleges, hiszen kínálati sokkok, külkereskedelmi elakadás, energia- és élelmiszer-ellátási zavarok sorozata jellemzi, ugyanakkor a válság hatását tekintve igazi vízválasztó: bukott és talpon maradó államokra osztja fel a világot, köztük pedig újraosztva a javakat is – emelte ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben közzétett véleménycikkében. Nem csak a harmadik világ országai bukhatnak el: a fejlett nyugati országokban is elkeseredett kísérleteket látunk arra, hogy működésben tartsák a gazdaságot – tette hozzá.

20211111 Miskolcfotó: Kozma István KI Észak-MagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági életének legjelentősebb szereplőit bemutató TOP 100 kiadványt konferencia keretében mutatták be.képen: Nagy Márton - közgazdász
Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

A miniszter szerint az nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik majd. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak, a recessziós kockázat emelkedik. Európa teljesen felesleges szankciós háborúba lavírozta magát, ami súlyosbítja az energiaválságot és az inflációt. A háborúhoz területileg közelebbi országok esetében az infláció általában magasabb, ezért is beszélhetünk ebben a térségben jelentős részben háborús inflációról, ami például Magyarország esetében 80 százalékban külső eredetű. Nagy Márton hangsúlyozta: ez a kontinens hosszú távú versenyképességét is befolyásolja, és tartós sérüléseket okoz.