Magyar gazdaság

Rezsidíjak: a háztartások többsége az átlagfogyasztók közé tartozik

Mivel a háztartások többsége az átlagfogyasztók közé tartozik, őket nem érintik a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változások – erről beszélt Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a VG-nek.

„A megjelent szabályok több szempontból is megnyugtatók a háztartások számára. Egyfelől azért, mert az elmúlt napokban mindenki lázas számolgatásba kezdett, hogy az új rezsiszabályok érintik-e, és ha igen, milyen mértékben. Erre ma megérkezett a válasz, hiszen a közzétett rendeletben konkrét értékek szerepelnek az átlagfogyasztás fölötti energiamennyiségre” – mondta lapunknak Hortay Olivér. 

Az MVM Next honlapján megjelentek a vonatkozó kalkulátorok, a lapon részletes információk találhatók a kormány döntésével kapcsolatban is. 

A kalkulátorok itt érhetők el. 

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője fontosnak nevezte, hogy az átlagszint alatt fogyasztott áramért és gázért az összes magyar háztartás a korábbi, rezsicsökkentett tarifát fizeti majd. Az efölött elhasznált áram kilowattóránként 70,1, a gáz pedig köbméterenként 747 forintba fog kerülni – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a napokban a sajtóban keringő számok ennél magasabbak voltak.

Fotó: Polyák Attila / Origo

Másfelől azért is nevezhető megnyugtatónak a bejelentés a szakember szerint, mert a megismert lakossági piaci árak alacsonyabbak, mint az aktuális világpiaci díj, amely a villamos energia esetében csaknem 270 forint lenne kilowattóránként, a földgáznál pedig 1020 forint köbméterenként.
A rendeletben meghatározott tarifák védelmet nyújthatnak a további áremelkedések ellen is, amelyekre jó esély van, hiszen az európai energiapiac jelenlegi helyzete nagyon nehéz, és várhatóan súlyosbodni fog a fűtési időszak közeledtével – értékelt Hortay Olivér, hozzátéve: a korábbi fogyasztási adatok alapján az mondható, hogy az átlagszint fölötti energiamennyiségre vonatkozó új díjak a háztartások körülbelül egynegyedét érintik majd. Ám fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a korábbi fogyasztási adatok alapján készített becslés, márpedig a következő időszakban a háztartások egy része biztosan jelentős energiatakarékoskodásba kezd.

Az üzletágvezető kiemelte, hogy a nagycsaládosok többletvédelmet kapnak, és az új szabályozás nem érinti hátrányosan azokat sem, akik az elmúlt évek környezetvédelmi tendenciájának megfelelően elektrifikálták a fogyasztásukat, így például napelemeket, hőszivattyúkat szereltettek be.

 

Századvég gáz ára rezsicsökkentés átlagfogyasztás villanyár
Kapcsolódó cikkek