A magyar államadósság kétszer nagyobb mértékben csökken a következő években, mint az uniós átlag

írta a közösségi oldalára Varga Mihály.

2021.11.14. Budapest A Fidesz 29. tisztújító kongresszusa. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A pénzügyminiszter hozzátette, a cél az, hogy válságálló gazdaságot építsen a kormány, ezért tovább javítják az egyensúlyi mutatókat, csökkentik a költségvetési hiányt és az államadósságot. Korábban arról is beszámolt, hogy egy héten belül már a második nemzetközi elismerést kapta az ország a sikeres adósságkezelésért. 

A miniszter úgy folytatta, hogy a kibocsátók, befektetők, valamint a piaci szereplők szavazatai alapján Kelet-Közép-Európa legfigyelemreméltóbb kibocsátójaként díjazták Magyarországot. Hozzátette: a díj odaítélésekor a tavalyi nemzetközi kötvénypiaci teljesítményt értékelték, amelynek során Magyarország eredményesen bocsátott ki alacsony kamatozású és hosszú futamidejű dollár-, euró- és zöldkötvényeket. 

A VG korábban írt arról , hogy óvatosság és tartalékképzés jellemzi leginkább a jövő évi költségvetést. Annak ellenére, hogy a büdzsé alapját képező makrogazdasági feltételek kifejezetten kedvezők – 4,1 százalékos 3,5-es GDP-arányos hiánycél, 5,2-es és 73,8-re mérséklődő adósságráta –, meglehetősen visszafogottan terveztek ezúttal a Pénzügyminisztérium szakemberei. Az elmúlt évekkel ellentétben nagyobb jóléti, béremelési programot ezúttal nem indít a kabinet, ehelyett a kormányzati szakpolitikai prioritások,

különösen a családtámogatási formák és az adócsökkentések megtartására, valamint a folyó fizetési mérleg helyreállítására helyezi a hangsúlyt.