2022. augusztus 15-től indul a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program. 

A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség támogatásra pályázhatnak

 – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek munkába állását. Ilyenek például a pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető lesz a hónap közepétől. 

A támogatás célcsoportjába tartozik, aki még nem töltötte be a 25. életévét, 25-30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső. De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a hamarosan megjelenő felhívásban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa.

2022.06.08 Eger

Állásbörzét szervezett az Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszár Márk

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át. A részletes dokumentációt augusztus 15-én teszik közzé a www.munka.hu oldalon.

Kutnyánszky Zsolt kifejtette, hogy

a kormány az egyik legfontosabb feladataként kezeli a munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredmények megvédését, a teljes foglalkoztatás kivívását. A rendkívüli kihívások ellenére a legfontosabb munkaerő-piaci mutatók a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb szinteken állnak. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták az utóbbi három évtized legalacsonyabb értékeit.

Hozzátette, hogy vidéken napokon belül megnyíló lehetőség akár tízezer fő munkába állását segítheti. A közép-magyarországi régióban pedig változatlanul fut a Vállalkozások munkaerő támogatása program. A közel két éve indult kezdeményezéssel eddig országszerte közel 50 ezer álláskereső helyezkedett el összesen mintegy 32 milliárd forint támogatással - fejtette ki Kutnyánszky Zsolt.