A Diákhitel Pluszt még szeptember 30-ig igényelhetik a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, amely – egyszeri alkalommal – 500 ezer forinthoz juttatja az igénylőt – olvasható a Diákhitel Központ közleményében.

A kormány korábbi döntésével 2022. szeptember 30-ig meghosszabbította a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz igénylési határidejét. 

Diákhitel
Fotó: Kallus György / VG

A Diákhitel Pluszt a pandémia miatt vezették be, hogy a pénzügyi nehézséggel szembesülő hallgatókat segítsék.

A kormány korábbi döntése alapján tanulmányi hónaponként a szabad felhasználású Diákhitel1 akár 150 ezer forintig is igényelhető, ezáltal évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthatnak a hallgatók. A Diákhitel1 szabadon költhető bármire, csakúgy, mint a kamatmentes Diákhitel Plusz.

A bármikor igényelhető és ingyenesen előtörleszthető termékek iránti kereslet az alacsony kamatoknak, a kedvező feltételeknek és a 2018-ban bevezetett családi kedvezményeknek köszönhetően évről évre emelkedik.

A diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra. Ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Mintegy négy év alatt hétezer édesanyának engedték el a kedvezményeknek köszönhetően, több mint hatmilliárd forint értékben a tartozását.