A Standard & Poor’s is felülvizsgálta és megerősítette Magyarország BBB-besorolását, az egyre romló külső gazdasági helyzet kockázatai miatt stabilról negatívra változtatva a minősítési kilátást. Az S&P elemzői örvendetesnek nevezték az elmúlt hónapok során hozott magyar költségvetési konszolidációs lépéseket és a kormány ez irányú elkötelezettségét – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében. 

A Standard & Poor’s arra számít, hogy Magyarország erőfeszítései elegendők ahhoz, hogy tovább csökkenjen a nettó államadósság 2025-ig. 

Emellett elismerően szóltak a 2010 és 2018 közötti stabil adósságcsökkentési folyamatról, a devizakitettség jelentős enyhítéséről, illetve az adósságfinanszírozásban elért eredményekről. A szakértők szerint a hazai bankrendszer ellenállónak tűnik a romló környezettel szemben is. Az ország versenyképességét a folyamatban lévő nemzetközi beruházások is igazolják. Az S&P felhívja a figyelmet, hogy ez a kedvező tendencia az európai gazdasági folyamatok rendeződésével tovább erősödhet.

2021.05.29. Budapest A budai várban újra feltűntek a  turisták (illusztráció). Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A hitelminősítő Magyarországon 5,1 százalékos GDP-növekedésre számít 2022-ben. Úgy látja ugyanakkor, hogy az orosz–ukrán háború miatti kedvezőtlenül befolyásolhatja a növekedést. Emellett bizonytalansági tényezőként megemlítik az uniós források esetleges visszatartását azzal, hogy várakozásaik szerint a helyzet már az év vége előtt rendeződik.

Az S&P a kilátást ismét stabilra változtatja, ha az erőteljes és ennek hatására a fő egyensúlyi mutatók javulása fennmarad.

A három nagy hitelminősítő közül legutóbb júliusban a Fitch Ratings vizsgálta Magyarország szuverén adósbesorolását, és a háborús válság ellenére megerősítette hazánk stabil kilátás melletti befektetési besorolását. Az orosz–ukrán háború kitörését követően a hitelminősítők Csehország és Szlovákia esetén is stabilról negatívra rontották minősítésük kilátásait, főként a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.

Továbbra is bíznak a befektetők a magyar gazdaságban

Ahhoz, hogy ez így is maradjon, nagyon kellene az uniós megállapodás.