A folyó fizetési mérleg 2,63 milliárd euró deficittel zárta a második negyedévet, a hiány mértéke alig 163 millió euróval nagyobb az első negyedévinél, de 1,45 milliárd euróval meghaladja az egy évvel korábbit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent legfrissebb adataiból.

Fuel,Gas,Pipeline,With,Valve,On,Background,Of,European,Union
Fotó: Shutterstock


A folyó fizetési mérleg sorban az ötödik negyedévet zárta hiánnyal, a június végén zárult négy negyedévben a hiány összege 10,76 milliárd eurót tett ki. A tőkemérleg egyenlege 950 millió euró aktívumot mutatott, ez 816 millió euróval kevesebb az első negyedévinél, mivel az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások összege 968 millió euróval 781 millió euróra csökkent. Az ország külső pénzügyi helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt külföldi finanszírozási igény 1,680 milliárd euró volt a második negyedévben, 979 millió euróval nagyobb az első negyedévinél és 1,153 milliárd euróval nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az energiaárak alakulása a kulcs, a turizmus kicsit javíthat a helyzeten

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője úgy kommentált, hogy az orosz–ukrán háború miatt az idén igen nagy bizonytalanság övezi a folyó fizetési mérleg alakulását. Egyfelől a meredeken emelkedő energiaárak miatt szignifikánsan romlik a cserearány, ami rontja a külső egyensúlyt. Másfelől a bizonytalanná váló külső kereslet, a vásárlóerő romlása várható a főbb exportpiacainkon, a beszállítói láncok háború miatti megszakadása pedig akadályozhatja a folyamatos termelést.

 Heves Megyei HírlapNyári szállásfoglal, pihenés a Hotel Eger & Parkban, Egerben (turizmus, vendég, wellness).
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ezért idén biztosan tovább romlik a folyó fizetési mérleg, de ennek nagyságrendjét számottevően befolyásolja az energia- és nyersanyagárak kiszámíthatatlan alakulása. Az idegenforgalom határozott helyreállása ugyanakkor javítja a szolgáltatások egyenlegét, némileg ellensúlyozva az áruforgalmi egyenleg romlását. 

A 6 százaléka felett lehet az idei hiány

A szakértő szerint a következő években ismét javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege, részben az áruforgalom, részben pedig az idegenforgalom fokozatos helyreállásának következtében, miközben új exportkapacitások üzembe helyezése adhat lökést az exportnak, így a folyó fizetési mérleg jelentősen javulhat. A tőkemérleg pedig az uniós források lehívásának köszönhetően ugorhat meg a következő években, így átmeneti emelkedés után folytatódhat a külső leépülése. Idén 10-10,5, jövőre 4,5-5 milliárd euró hiányra számítunk a folyó fizetési mérlegben, azonban a következő években ez újra többletet mutathat. Idén a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 6,1 százalékát, míg a tőkemérleggel együtt a külső finanszírozási igény idén 5,3 milliárd euró közelébe, a GDP 2,5 százalékára emelkedhet a tavalyi 2,5 milliárd eurónyi, azaz a GDP 1,6 százalékát kitevő igény után, azonban a következő években visszatérhet a külső finanszírozási képesség, ami lehetővé teszi a külső adósság nominális csökkentését is.