Több mint 870 ezer, ingatlan típusú vagyonelemet és mintegy 800 társasági részesedést tartalmaz a ma élesített, részletes és teljes körű Országleltár Portál. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székházában tartott tájékoztatón Gyene Péter, az Állami Vagyonnyilvántartási Kft. ügyvezetője mutatta be a felületet, ahol a három fő vagyonelemtípus kereshető vissza évenkénti bontásban, 2010-ig visszamenőleg.  

Fotó: Róka László / MTI

„Az egységes integrált állami vagyonnyilvántartás közhitelességének és adatkonzisztenciájának ellenőrzéséhez szükséges további fejlesztések” tárgyú Köfop- (Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program) projekt lezárását bejelentő rendezvényen elhangzott, hogy a korábbi Országleltár Portál címén elérhető új felület az állampolgárok, a vállalkozások és az állami szervek munkáját, a hatékonyabb ingatlangazdálkodást segíti.

 A részletes és ellenőrzött adatokkal feltöltött vagyonnyilvántartás teljes körű adatszolgáltatásra épül, a széles körű adatrögzítéshez komplex adattisztítási munka és értékbecslés kapcsolódik.

Az Adminisztratív terhek csökkentése című konstrukció keretében 2,549 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a projekt.

Az egységes adatszolgáltatási keretrendszer megalkotása volt az alap, hogy a különböző típusú vagyonelemeket összehasonlítható és bárhonnan kereshető módon rögzítsék. A feltöltött és feltölthető adatok egy része belső használatú, az Országleltár Portál felületén, zárt rendszeren keresztül az állampolgári bejelentéseket és az intézményi elhelyezési igényeket egyaránt tudják fogadni és kezelni.

Az országleltárban szereplő ingatlanok eloszlása vagyonelem-típusonként
 

A legtöbb adatot az ingatlanokról tárolja és közli a rendszer, ahol 2018-ig analitikusan, azt megelőzően, 2010-ig visszamenőleg aggregáltan rögzítették őket darabszám, helyrajzi szám, elhelyezkedés és funkció szerint is kereshető módon.

Az új rendszerek használatához elengedhetetlen jogszabályi háttér kialakítását és az informatikai fejlesztéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a megrendelő konzorciumi tagjaival, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel és az Állami Vagyonnyilvántartási Kft.-vel szoros együttműködésben valósította meg – tudtuk meg a mérföldkőnek számító fejlesztésről.

Az induláskor 350 ezer egyedi vagyonelem megjelenítése volt meghatározva, végül ennek többszörösét tartalmazza az elkészült fejlesztés.

A 2010-ben megkezdett projekt megalkotása során, egy éve indult el a Bérleti Licit Portál is, ahol a kihasználatlan állami ingatlanokat hasznosítják.