Amennyiben a mostani brutálisan magas gázárszint hosszú távon fennmarad, akkor a visszaesést Magyarország sem fogja tudni elkerülni. Viszont ha a helyzet hamarabb normalizálódik, akkor erre még lehet esély – mondta a VG-nek Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Szinte biztos, hogy nagyon nehéz időszak elé néz Európa, a árnya egyre fenyegetőbben terül szét az uniós gazdaságok felett. Számunkra pedig adódik a kérdés, hogy Magyarország képes lehet-e ellenállni a külső folyamatoknak és elkerülni a gazdaság visszaesését. Erről először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Tusnádfürdőn, legutóbb pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tranzit fesztiválon vetette fel, sőt a tárcavezető egyenesen  úgy fogalmazott, hogy „szerencsére Magyarország lokális kivétel tud lenni ebben a kontinentális recessziós környezetben.”

Regős Gábor úgy látja, ez gyakorlatilag az eddigi növekedési többlet megőrzését vagy növelését jelentené, ami a második negyedéves GDP-adatok alapján szerinte egyáltalán nem lehetetlen, főleg azok után, hogy nagyon sok országgal szemben a technikai recesszió szempontjából van egy negyedév előnyünk. 

Az április–július közötti időszak alatt a magyar gazdaság 6,5 százalékkal bővült éves szinten, az előző negyedévhez képest pedig 1,1 százalékkal, ami lassulásra utal, ám az elemzői várakozásoknál egyértelműen kisebb ütemű. Ráadásul a visegrádi országok viszonylatában is mutatós a magyar gazdaság teljesítménye, különösen Lengyelországhoz képest, ahol negyedéves bázison már csökkent a kibocsátás. Összességében a magyar növekedés 2,5 százalékkal haladta meg az EU átlagát, tehát a felzárkózási többlet fennmaradt. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

A Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint Magyarországnak ha valóban sikerülne kivétellé válnia, abban a magas beruházási ráta és a kedvező munkaerőpiaci helyzet játszhatja a főszerepet. Még akkor is igaz ez a megállapítás, ha a a költségvetés konszolidációja következtében az állami beruházások dinamikája folyamatosan lassulni fog a következő hónapokban, helyette egyre inkább a háztartások energetikai célú beruházásai válhatnak dominánssá. Az építőipar új rendeléseinek volumene júniusban hiába volt alacsony szinten, az ágazat rendelésállománya így is kiemelkedően magas – emelte ki a szakember.

Ahhoz, hogy Magyarországnak legyen esélye arra, hogy lokális kivétel legyen egy recessziós európai környezetben, mindenképpen meg kell állapodni az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról 

– mondta a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakember úgy vélekedett, hogy lokális kivételnek lenni azért nem könnyű feladat, mivel azt feltételezi, hogy a külső gazdasági környezet romlását a belső tényezők, mint a fogyasztás vagy a beruházások képesek kompenzálni, támaszt adva ezzel a növekedésnek. Csakhogy az elemző szerint a fogyasztásban ma már egyre kevesebb potenciál van, hiába van még reálbér-emelkedés, szemben például a nyugat-európai országokkal, a megugró rezsiköltségek és élelmiszerárak miatt egyre inkább visszafogja a lakosság a költekezését, tehát egyedül maradnak a beruházások.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy még ha lesz is megállapodás, így is ott maradnak kockázatok, ha leáll a német vagy a francia ipar az energiaellátási problémák miatt, az a magyar ipart is egyből magával rántja. 

Emiatt az elemző nem zárja ki az esélyét, de alapvetően csekélynek tartja, hogy Magyarország valóban kivétel legyen egy ilyen környezetben. Mindenesetre az uniós forrásokat növekedés szempontjából is kulcskérdésnek tartja, szerinte azok nélkül borítékolható éves átlagban is a gazdaság zsugorodása.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar gazdaság esélyeit nagyban javítja, hogy a járvány óta több ezer milliárd forint értékű kapacitásfejlesztés zajlott/zajlik a jármű- és akkumulátorgyártás területén. Amennyiben ezek a beruházások idővel termőre fordulnak és a csiphiány is elmúlik, az újabb lendületet adhatnak a növekedésnek, és lehetőséget, hogy folytatódjon a felzárkózás egy különösen nehéz időszakban.