Magyar gazdaság

A kormány 200 milliárd forinttal támogatja a feldolgozóipari kkv-kat

A kormány elárulta a részleteket a Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási programról. Az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások számára 200 milliárd forintot különít el a kormány. Ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel idén, illetve 2023-ban. A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a támogatásra a tetemes energiaköltség-növekedés miatt van szükség.

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nagy Márton a közleményben kiemelte, hogy a háborús gazdasági helyzet, az EU által a tagországokra erőltetett hibás és sikertelen szankciók miatt a hazai kkv-knak tetemes energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük.

Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

Paksi Atomerőmű első blokkjának éves nagykarbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel.

Tájékoztatása szerint 

a kormány idén 75 milliárd forintot biztosít a drasztikus energiaár-emelkedés okozta működésiköltség-növekedések kompenzálására, és további 25 milliárddal támogatja a kkv-k energiahatékonysági beruházásait, 

amelyeket a kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat a Széchenyi-kártya program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával.

A program beruházásösztönzési elemének jövő évi részleteiről a kormány várhatóan a Széchenyi-kártya program 2023. évi folytatásának és feltételeinek megtárgyalásakor, már a mostani támogatási program idei tapasztalatainak ismeretében fog dönteni.

A Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási program 2022. október 1-jével indult el, feltételeit az erre a célra kialakított weboldalon (energiatamogatas2022.hu) elhelyezett terméktájékoztató tartalmazza, ugyanezen a felületen kezdődik október 20-án a regisztráció – hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

 

energiaválság forint kis- és kövépvállalkozás 200 milliárd támogatás energia kormány drágulás kkv
Kapcsolódó cikkek