Felfüggesztette több önkormányzati intézmény távhő- és melegvíz-ellátását október 11-től Dorog önkormányzata, mert a város vezetősége csak így látja megakadályozhatónak az adósságképződést. Mint arról a város honlapján hírt adtak: a képviselőtestület a 159. számú Magyar Közlönyben megjelentek nyomán,  a dorogi távhőszolgáltatási ellátásra vonatkozó pénzügyi számítás alapjait megismerve a Promtávhő Kft.-t által készített számítások eredménye alapján jutott erre a döntésre.

Mint közölték: egyértelművé vált, hogy 

az önkormányzati költségvetésben nincs fedezet a távhőköltség drasztikus növekedésére, ezért elkerülhetetlenné és elodázhatatlanná vált a kényszerintézkedések bevezetése.

A távhőszolgáltatás igénybevételének szűkítése, fűtés és használati meleg víz felfüggesztéséről szóló döntés érinti a dorogi

  • Buzánszky Jenő Stadiont,
  • birkózócsarnokot,
  • József Attila Művelődési Házat,
  • sportcsarnokot,
  • Gáthy Zoltán Városi Könyvtárat,
  • Intézmények Házát,
  • Nipl Stefánia Városi Uszodát,
  • Polgármesteri Hivatalt,
  • Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot
Dorog,  Reimann Bányászattörténeti Miniverzum
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az uszoda közösségi oldalán már meg is jelent a másnapi bezárásról szóló közlemény. Eszerint szünetel az úszásoktatás, a bérletek érvényessége pedig további két év.

Mindazonáltal 

Dorogon máris megvizsgálják a fűtési rendszerek átalakításának lehetőségeit, mert a rendelkezésre álló pénzügyi információk szerint a távhőszolgáltatás ára 16,5-szeresére, a gázfűtés négyszeresen növekedett. 

Emellett összesen 270 millió forint megtakarítást irányoztak elő. A beruházások és önkormányzati pályázati önrészek csökkentéséből 110 millió forintot, a közterület-fenntartás költségeinek csökkentésből 110 millió forintot, a közoktatás, kultúra, sport, polgári önszerveződések támogatásának csökkentéséből 40 milliót, a külkapcsolati programok fenntartásának megszüntetéséből 10 milliót takaríthatnak meg a számítások szerint.

A távhőszolgáltatás szüneteltetése nem érinti az önkormányzati óvodákat, bölcsődéket és a helyi gondozási központot, minden más önkormányzati fenntartású közintézmény esetében további intézkedésig él a döntés. 

A testületi üléséről szóló beszámoló szerint az önkormányzat nem talált forrást az elszálló rezsiköltségek finanszírozására, miután már az iparűzési is maximális mértéken ketyeg, a városnak nincs értékesíthető vagyoneleme, és a lakossági terheket sem tudják tovább növelni.