A 2022-es esztendő az egymást érő, átfedő válságok éveként vonulhat be a történelemkönyvekbe, de ezek egyikét sem szabad ürügyként felhasználnunk arra, hogy feladjuk fenntarthatósági céljainkat – emelte ki Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke az MNB Zöldpénzügyi konferenciáján.

Kandrács Csaba
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Jelezte: idén párhuzamosan olyan kríziseket tapasztaltunk szerte a világban, mint az orosz–ukrán háború, a már több éve elhúzódó Covid-járvány, de az Afrikában jelentkező súlyos élelmiszergondok és az egész világot érintő illetve a megélhetési költségek drasztikus emelkedése is befolyásolja a világgazdasági folyamatokat. Kiemelte:

a világban jelentkező óriási kihívások ellenére nem szabad feladni a céljainkat, pont ellenkezőleg, meg kell dupláznunk a fenntarthatósággal kapcsolatos erőfeszítéseinket,

ezen sokkok miatt fel kell gyorsítanunk a zöldítést, a klímaváltozás lassítása érdekében tett lépéseinket. Kandrács Csaba emlékeztetett arra, hogy 2022-ben számos, eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt a világban. Míg Európa a hőséggel, a szárazsággal küzdött a nyári hónapokban, Pakisztánt történetének legnagyobb árvize sújtotta.

A jegybank alelnöke szerint az MNB, példát mutatva a pénzügyi szektornak, változatlanul elkötelezett amellett, hogy Magyarország pénzügyi rendszerét, az egész magyar gazdaságot fenntartható pályára állítsa.

A jegybank nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elsődleges céljának megfelelően az inflációt újra kontroll alá vonja, ám a jelenlegi válság kezelése nem mehet a fenntarthatósági célok rovására.

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a magyar parlament olyan új mandátumot adott a jegybanknak, amellyel a MNB az addigi három mandátuma mellett – az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás elérése, megvédése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása – új elemként a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos kormányzati politika támogatását is feladatául kapta. Az MNB mint progresszív jegybank zöldprogramjaival a magyar gazdaság zöldfordulatának megvalósítását kívánja támogatni – mutatott rá Kandrács Csaba.