Magyarország az elmúlt tíz évben mindent megtett azért, hogy a gazdaságának elemeit, iparát, innovációs képességét erősítse, amelyek a válságokból való kiútnál sokat számítanak – fogalmazta meg Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.

PALKOVICS László
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A technológiai és ipari miniszter a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ eddigi beruházásainak átadásán beszélt arról, hogy a válságok sok mindent tönkretesznek, de ezzel együtt számos dologra is felhívják a figyelmet.

Nem mindegy ugyanis, hogy ha véget ér a válság, akkor hogyan jövünk ki belőle

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Palkovics kitért arra is, hogy Zalaegerszegen az ipar, az akadémiai és az oktatási szféra, valamint az állam és a helyi vezetés összefogásával jött létre egy olyan kutatási, fejlesztési és ipari centrum, amelyre négy évvel ezelőtt még sokan azt mondták, hogy nem lesz ebből semmi.

Ma már számos mérnök, kutatóintézet világszínvonalú környezetben végzi itt a munkáját, és tervezik a következő lépéseket.

A miniszter elmondta, hogy jelentős ipari szereplők is jelen vannak a ZalaZone területén, a német Rheinmetall most épült hadiipari gyára például már 130 embert foglalkoztat.

Nagyot lendített a megye gazdaságán a ZalaZone

Minden ágazatot érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, miközben egy sor gazdasági területet felpezsdített a ZalaZone-nagyberuházás, új utakat megnyitva és kedvező trendeket felerősítve – mondta a VG-nek Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járműipar a magyar gazdaság húzóereje és az lesz a jövőben is. Szerinte mindaz, ami a ZalaZone környezetében megépült, kissé függetleníteni tudják Zalaegerszeg és Zala megye gazdaságát a negatív hatásoktól.

Egyetértett vele Balaicz Zoltán polgármester is, aki szerint a város határában kiépült ökoszisztémának köszönhetően Zalaegerszeg gazdasága ma olyan helyzetben van, hogy ha nem is könnyen, de másokhoz képest könnyebben tudja átvészelni a nehéz időket.

Háry András, a ZalaZone Ipari Park vezérigazgatója a kutatási központ átadása kapcsán elmondta, nem egyetlen beruházást, hanem egy egész rendszert adnak át, amelyben az épületeken kívül benne vannak az eszközök, a tudás és a képességek.

A kutatási központ főépületét 2019-ben avatták fel, ez lehetővé tette a kutatási, fejlesztési, innovációs és ipari-szolgáltatási portfólió megteremtését.

Az azóta eltelt 3 évben elkészült a járműipari tesztpálya, felépült a Rheinmetall harcjárműgyára, továbbá más vállalkozási, oktatási és szolgáltatási szereplők működését tette lehetővé a kutatóközpont környezetében felhúzott újabb épületekkel együtt.

VG-exkluzív: Palkovics László szerint a napelemes döntésnek nem lesznek kárvallottjai

A technológiai és ipari miniszter érdeklődésünkre azt mondta, nem állnak le a magyar hálózat fejlesztésével, és egy éven belül megoldódhat a mostani probléma.