Kedvezőtlenebbül látják a helyzetet a vállalkozók, mint egy hónappal ezelőtt – ez derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legfrissebb beszerzésimenedzser-indexéből (BMI). 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A BMI szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 49,6 lett.

A részindexek közül az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 6,7 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség visszaesett, az index 13,3 ponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 3,4 százalékpontot esett vissza. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, de az indexérték növekedett 4 százalékponttal. A vásárolt készletek indexe drámaian, 21,9 százalékponttal csökkent, s immár szűkülést mutat. A külpiaci mutatók vegyes képet adnak, míg az bővülést, az intenzív szűkülést jelez. 

A beszerzési árak emelkedése tartós, 1,6 százalékponttal nőtt az index értéke augusztushoz képest.

A beszerzési mennyiség épphogy bővülést mutat. A késztermékkészletek szintje 19,1 százalékponttal csökkent, s immár szűkülést jelez. A most mért, szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán öt év szeptemberében volt alacsonyabb érték.

Beszerzésimenedzser-index
 

Ebben a hónapban acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárgaréz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, csipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumialapanyagból, hidraulikus munkahengerből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.