A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – kivezette az üzemanyagárstopot. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirtelen döntést a brüsszeli szankciókkal indokolta, amelyek december 5-én léptek életbe, a mentességet kapott országokat kivéve, megtiltva az orosz nyersanyag behozatalát. 

Ingredients for a cake, wheat flower, sugar, milk and eggs on pastry board, hatósági áras termékek, tojás, olaj, liszt, cukor, tej,
Fotó: Getty Images

Figyelemre méltó adat, hogy benzinből csaknem kétszer annyit tankoltak, mint tavaly, és két és félszeres volt a fogyasztás a 2020-as évhez képest. Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában.

Az árstopok lépcsőzetes kivezetése nem működik, és nem is várható, az üzemanyagárak esetében pedig láthattuk, hogy „elmentek a falig”, tartották, amíg tartható

– mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, a hatósági árak kivezetése akkor történhet meg, ha nem csupán átmeneti, hanem tartós áruhiány lép fel az ársapkás termékek esetében, illetve országos ellátási probléma keletkezik.

Ismert, december utolsó napjáig hatósági ár van érvényben a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég esetében. 

Ezenfelül az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej ára sem lehet magasabb az idei október 15. napi árnál. Legutóbb a tyúktojásra (minden méretet beleértve), az étkezési burgonyára (az újburgonya kivételével) került ársapka, e termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál. Az utóbbi két tétel esetében szembetűnő az árváltozás, az M-es tojás esetében 25, a kései krumplinál 10 százalékos az árcsökkenés. Novemberben írtuk, hogy a tojástermelők jelezték, tojáshiány alakulhat ki.

Virovácz Péter emlékeztetett:

a hatósági árak meghosszabbításáról decemberben döntenek, ugyanakkor figyelmeztetett, a készleteket nyomon követik, ezért tartós hiány esetén kivezetik az intézkedéseket, és nem vizsgálják át termékenként. 

Az elemző szerint makrogazdasági szinten ezek az intézkedések igen csekély mértékben fogják vissza az inflációt az üzemanyag árplafonjához képest. Az utóbbi kivezetése egyébként a következő kéthavi inflációs adatokban mutatkozik majd meg. Virovácz úgy véli, 

ha nem hosszabbítják meg az eleve ideiglenesnek szánt hatósági árak időtartamát, célzott, a leginkább rászoruló fogyasztói csoportokat segítő intézkedések jöhetnek helyettük, mint ahogyan erre már vannak másutt példák.

Az üzemanyagársapkával kapcsolatban megjegyezte: a kivezetése nem vezet az élelmiszerek további drágulásához, mivel a hatósági üzemanyaárak lényegében csak a magánhasználatú járművekre vonatkoztak, a céges járműveket már piaci áron lehetett csak tankolni, így a szállítási költségek emiatt nem emelkednek.

A kormánydöntés ellenére uniós viszonylatban még mindig az olcsóbbak közé tartoznak az üzemanyagok Magyarországon.