A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon a harmadik negyedévben 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2022 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján egyaránt – 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

Mohács Hungary gazdaság Vágóhidat avattak fel Orbán Viktor avatta fel  Csányi Sándor új vágóhídját
A munkaerőpiacon még nem érződik a visszaesés, technikai recesszióra számítanak az elemzők, amely már a negyedik negyedévtől megmutatkozhat.
Fotó: Laufer László / Új Dunántúli Napló

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a közelmúltban azt mondta:

idén 4-4,5 százalékos lehet a jövőre legfeljebb fél- egy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

A piaci elemzők szerint a gazdasági Magyarországon elkerülhető, a technikai recesszió azonban nem. Az energiakrízis okozza a legnagyobb problémát a világgazdaságban, ez Magyarországra is kihat. Ugyanakkor a hazai munkaerőpiacot eddig nem érintette a zsugorodás. További pozitívum, hogy Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország jó GDP-számot produkált. A recesszió Franciaországban sem akkora, mint amekkorával korábban számoltak.

A gazdasági recesszió jövőre is velünk marad 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) csütörtöki konferenciáján azt mondta, hogy a jelen környezetben több sokkhatás egyszerre éri a gazdaságot, és minden az energiaárak körül mozog, amiben Európa el fogja veszíteni a versenyképességét. Megjegyezte, hogy szerinte ez már korábban megtörtént, ami leginkább a digitalizációban köszön vissza Ázsiához és az Egyesült Államokhoz képest. Jelezte: volt olyan időszak, amikor tízszer többe került a gáz Európában, mint Amerikában, ahol viszont nem változott, ma már csak hatszoros a különbség. Az áram ára tekintetében Amerika „meg se nyikkant”, de az olajár esetében is nagy különbségek vannak. Az eurózóna gazdasági recesszióba csúszik a miniszter szerint, és félő, hogy az európai autóipar is teljesen leszakad.

Több elemző gazdasági előrejelzése szerint recesszió Magyarországon nem várható ugyan, technikai recesszió viszont igen.

A technikai recesszió jelentése: ha egy országban két egymást követő negyedévben is csökken a bruttó hazai össztermék (GDP) évesített ütemben.

A csütörtökön megerősített GDP-adattal Magyarország belépett ennek az előszobájába, mivel várakozások szerint a negyedik negyedévben tovább esik majd a a harmadik negyedévhez képest. 

Meddig sújt még a gazdasági recesszió? 

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón úgy érvelt, a hazai gazdaságot 2023-ban nulla százalék körüli növekedés, a jövő év közepétől mérséklődő inflációs nyomás, enyhén romló munkaerőpiaci helyzet és lassan, de fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozíció jellemezheti. Alapforgatókönyvük azzal számol, hogy a kormány és az a jogállamisági kérdésekben megállapodásra jut, és a jövő évtől újra rendelkezésre állnak majd az európai uniós források. A CIB Bank 2023-as előrejelzése azonban érdemben romlott: az alapforgatókönyv szerint stagnálást, esetleg minimális növekedést mutathat jövőre a gazdaság.

Az előző években a növekedés fő húzóerejét a belső felhasználás adta, ám ez a motor most alacsonyabb fordulatszámra kapcsol.

Trippon Mariann a beruházásoknál nulla százalékhoz közeli növekedést vár 2023-ban, a gazdasági visszaeséssel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta hamarosan elérheti a 4 százalékot – igaz, az év második részében megindulhat a korrekció, a munkaerőhiány tartósan velünk maradhat. „Nem tartjuk kizártnak, hogy a bérdinamika a 2 számjegyű tartományban marad, a reálkeresetek azonban 2023-ban így is csökkenni fognak” – mondta Trippon Mariann.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője úgy vélte, a jövő évi gazdasági teljesítményt rengeteg kérdőjel övezi. A legfontosabb ezek közül az energiaárak alakulása, illetve az, hogy ennek hatásai mennyire terhelik meg a háztartások pénztárcáját, továbbá a vállalatok mennyire tudják túlélni a mostani nehéz helyzetet. A 2023-as év egészét tekintve szerencsés esetben a magyar gazdaság elérhet egy kismértékű növekedést, ugyanakkor várakozásaik szerint már az idei negyedik negyedévben eléri hazánkat a technikai recesszió.