A közmédia költségvetése

A szavazások a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2021-es zárszámadásáról, valamint 2023-as költségvetéséről szóló két törvényjavaslat elfogadásával kezdődtek. Az NMHH büdzséjében a legnagyobb tétel a Médiatámogatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) önálló költségvetése, amely 126,6 milliárd forint lesz a következő évben, ebből összegből 5,5 milliárdot tesznek ki a kereskedelmi bevételek. A főösszeg 3,5 milliárd forinttal kevesebb az ideinél.

Országgyűlés
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Nyilatkozat a Magyarországra irányuló nyomásgyakorlásról

Fideszes képviselők előterjesztésére a Ház politikai nyilatkozatot fogadott el, amelyre a kezdeményezők szerint azért van szükség, mert a német Bundestag és a holland parlament novemberben olyan indítványt fogadott el, amely a hazánkkal szemben indított uniós kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonta a megállapodás komolyságát. A nyilatkozat elfogadásával az Országgyűlés kimondta: az ilyen „illegális állásfoglalások” rendkívül kártékonyak a tagállamok közötti kapcsolatok és az EU közös érdekei képviseletének szempontjából, és 

ahogyan a magyar Országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várja el.

Több ponton is változnak a fogyasztóvédelmi szabályok

  • A fogyasztóvédelmi hatóság – amely a gyakorlatban a kormányhivatal egyik osztálya – hatáskört kap annak ellenőrzésére, hogy egy adott kereskedő biztosítja-e a vásárlók részére az elektronikus fizetés lehetőségét.
  • A gyakran rendkívül hosszú, több száz oldalas és bonyolult üzletszabályzatok, általános szerződési feltételek módosításakor a vállalkozásoknak ennek közlése mellett 

közérthető tájékoztatást kell adniuk a változtatások tartalmáról a fogyasztók részére.

  • A közérdekű keresetek szabályozása is átalakul: lesznek olyan – az Igazságügyi Minisztérium által – feljogosított szervezetek, amelyek egy belföldi vagy határon átnyúló fogyasztóvédelmi szabálytalanságról értesülve rögvest pert indíthatnak. A legnagyobb újdonság, hogy a kezdeményező szerv nemcsak a jogsértés megállapítását kérheti, hanem az új szabályozás szerint a sérelem tényleges orvoslását, azaz például a kártérítést, a kijavítást vagy az árleszállítást.

Jön az általános nyelvvizsga-amnesztia, az egyetemeké lesz a döntés, milyen nyelvtudást írnak elő

A felsőoktatási törvény módosításával megszűnik a diplomaszerzéshez kötelezően előírt nyelvvizsga-követelmény. A döntés ezentúl az egyetemeké lesz, amelyek gyakorlatilag szabad kezet kapnak, hogy milyen elvárásokat határoznak meg a hallgatók felvételiztetésekor, illetve diplomázásakor. A pontos változtatásokról itt írtunk részletesen.

Később jöhet az elsőbbségi levél

A képviselők elfogadtak egy olyan módosítást is, amelynek értelmében az elsőbbségi levélküldemények legalább 85 százalékát az eddigi feladást követő munkanap helyett a feladást követő második munkanap végéig kell csak kézbesítenie a postának.

Megduplázódik az apanapok száma, zöld jelzést kapott a szülői szabadság

A parlament elfogadta a foglalkoztatáspolitikai törvények módosítását, így kétszeresére, tíz napra bővül az apanapok száma, és bevezetik a gyermek hároméves koráig igénybe vehető, 44 munkanapban meghatározott szülői szabadságot. A törvény úgy szól: 

Az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a születést követő vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

20210204 Ágfalva Játék is lehet befektetés. Édesapa legókat vett mind az 5 gyerekénekKépen: Havasi Gergely (apa) Havasi Bence Fotók: Máthé Daniella MD Kisalföld 20210204 Ágfalva 

Játék is lehet befektetés. Édesapa legókat vett mind az 5 gyerekének

Képen: Havasi Gergely (apa) Havasi Bence 

Fotók: Máthé Daniella MD Kisalföld
Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A munka törvénykönyve az alábbi passzussal bővült: 

A munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon.

A növényi hevítőrudak is a trafikok kizárólagos kínálatába kerülnek

Az egyik gazdasági tárgyú törvényjavaslat dohányügyi szakaszainak elfogadása értelmében a jövőben a dohánytermékekre vonatkozó kiskereskedelmi és reklámszabályokat kell majd alkalmazni a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakra is. Ennek érdekében egy másik jogszabályban kiegészült a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definíciója a hevítéssel történő fogyasztással, továbbá a jövőben ez az árukategória – függetlenül attól, hogy tartalmaz-e nikotint, vagy sem – szintén kizárólag dohányboltban lesz forgalmazható, az online kereskedelme tilos lesz.

A geotermikus energia elterjedése érdekében változott a bányászati törvény

A bányászatról szóló törvény módosításával a geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának engedélyezése a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál működő bányafelügyelet hatáskörébe kerül. A döntés után kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a geotermikus energia kinyerését és hasznosítását a természetes felszíntől mért 150 méter feletti földkéregrészig a bányafelügyelet szerződéskötés nélkül, egyszerűbb eljárásban, saját hatáskörben engedélyezheti. 

Átírták a jegybanktörvényt

A kormány és Matolcsy György jegybankelnök napokban zajló pengeváltásának fényében különösen érdekes a nemzeti bankról szóló törvény módosítása, amelynek alapján amennyiben a tárgyév végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) saját tőkéjének összege meghaladja a jegyzett tőkéjét, akkor nyeresége 50 százalékát ki kell fizetnie osztalékként az államnak. Eddig ilyen kötelezettsége nem volt a központi banknak. Emellett 

a jegybankelnök havi alapfizetését a számvevőszék elnökének javadalmazásához igazították, így 5-ről havi 6 millióra emelkedhet Matolcsy György bére.

Húsba vágó változások az egészségügyben

Az egészségügyi salátatörvény elfogadásával

  • az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői rendszer,
  • ahogyan a háziorvosi körzethatárok kijelölésének a joga is, 
  • teljesen átalakul továbbá az alapellátási ügyelet: a jövőben a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást,
  • a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központok keretében gondoskodnak a betegekről.

Brüsszeli csörte

Sokadszorra módosított törvényt a parlament az Európai Unióval való megállapodás érdekében, most éppen a képviselők és az állami vezetők vagyonnyilatkozati rendszerét írta át ismét a Ház az Európai Bizottság kérésére.

Papcsák Ferenc maradt az MNB felügyelőbizottságának elnöke

Az Országgyűlés 2023. január 1-jei hatállyal, 134 igen szavazattal újraválasztotta az MNB felügyelőbizottságának (fb) élére a testületet 2015 óta vezető Papcsák Ferencet. Emellett továbbra is az fb tagja lesz Madarász László, Nyikos László és Szényei Gábor András. Szintén a személyi döntések között, titkos szavazással, határoztak a képviselők arról, hogy továbbra is Bándi Gyula marad az ombudsman jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, Földváryné Kiss Réka pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottságának az elnöke.

A paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítása

A parlament egy rövid, de annál fontosabb határozati javaslat elfogadásával kimondta: 

az Országgyűlés tudomásul veszi a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak további üzemidő-hosszabbítását, ami az ország energiaszuverenitási, klímavédelmi és ellátásbiztonsági céljait szolgálja.

A paksi blokkok egyszer már meghosszabbított üzemeltetési engedélye 2032 és 2037 között jár le, ám a kormány szerint elképzelhető akár még húszévnyi működés.

Kereskedőtől is lehet ezentúl készpénzt felvenni

A parlament végül elfogadott egy olyan törvénycsomagot is, amely a pénzügyi szektort érinti, és egyebek mellett lehetővé teszi, hogy havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehessen készpénzt felvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől.