Az Magyar Nemzeti Bank felügyeleti vizsgálatot követően 12 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankra, többek között az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt – számolt be róla közleményében a jegybank.

MKB
Lecsapott az MKB-ra a jegybank szigora, 12 millió forintot kell fizetnie
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MNB szerint a feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését.

A jegybank ennek során a 2019. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot vette górcső alá.

Az MNB a vizsgálat keretében végzett próbavásárlása során megállapította, hogy az MBK Bank úgy adott befektetési tanácsot, hogy azt megelőzően nem teljeskörűen az ügyféltől szerzett be információkat – az annak befektetési ismereteit értékelő, és ezzel az ő érdekeit védő – alkalmassági (MiFID) teszthez. A szóban forgó alkalmassági tesztet a bank munkatársa részben maga töltötte ki az MNB próbavásárlást végző munkatársainak távollétében.

A vizsgálat megállapítása szerint a banknak a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szűrései nem terjedtek ki a bennfentes jegyzékben nem szereplő személyek megbízásaira, illetve a jegyzékben nem szereplő eszközök döntő többségére. A jegybank megállapította, hogy az MKB így nem rendelkezik a piaci manipuláció, bennfentes kereskedelem gyanúját felvető megbízások, ügyletek teljes körű szűrésére kiterjedő eljárással, rendszerrel.

Az ismertetett hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank határozatában az egyes jogsértésekhez kapcsolódóan 90–180 napos teljesítési határidővel kötelezte az MKB Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A jogsértések miatt az MNB összességében 12 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre.

 

Nőtt az MKB nyeresége az első három negyedévben

Növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank 2022 harmadik negyedévében, a mérlegfőösszege pedig megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárdos adózott nyereséget termelt.