Az bevezeti az olajársapkát. Pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak – jelentette ki közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street after talks with Boris Johnson amid the COVID-19 coronavirus pandemic. 31 May 2021. (Photo by: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Universal History Archive / GettyImages


Az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól, ezzel ismételten sikerült megvédenünk hazánk energiaellátásának biztonságát – tette hozzá a tárcavezető.

A pénteki döntést követően Moszkva törvénytelennek, Kijev túl magasnak tartja az uniós olajársapkát, amit a G7-csoport és Ausztrália elfogadott.