Egész Európában nincs olyan jóléti intézkedésre példa, mint a Magyarországon bevezetett, időseket segítő Gondosóra program – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Fülöp Attila elmondta, hogy a kormány által tavaly elindított Gondosóra programot négy év alatt fokozatosan építik ki. Minden 65 év feletti magyar állampolgár, aki regisztrál a gondosora.hu oldalon, kaphat egy ingyenes, nyakban vagy karon hordható jelzőkészüléket, amely összeköti az éjjel-nappal az egész országból elérhető diszpécserszolgálattal.

Back view of a mature couple talking a walk in the park. Rear view of happy senior couple talking while holding hands during their winter walk in the park. Copy space. park, nyugdíjas
Fotó: Getty Images

Ha valami baj történik, a készülék jelez a diszpécsereknek, akik felveszik a kapcsolatot az idős emberrel, valamint a megadott kontaktszemélyekkel, vagyis a családtagokkal, esetleg a szomszéddal. Abban az esetben, ha azonnali beavatkozásra van szükség, a diszpécser jelzést ad a mentőknek vagy a katasztrófavédelemnek – ismertette. Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás nem helyettesíti a 112-es segélyhívót, inkább a szociális biztonságra helyezi a hangsúlyt.

Ez azt jelenti, hogy akkor is fel lehet hívni a diszpécsert, ha valaki nem találja a kulcsait vagy otthon elesik és nem éri el a mobiltelefont.

Elmondta, hogy a program indulásától eltelt háromnegyed év alatt mintegy 900 egészségügyi jelzés érkezett a készüléken keresztül.

„Hosszú távon az a célunk, hogy ne hagyjuk ki a digitális fejlődésnek azt a lehetőségét, amely az idősgondozásban is hasznosítható” – mondta az államtitkár, hozzátéve: szociális biztonságot, kapcsolati biztonságot szeretnének nyújtani az időseknek ennek az eszköznek a felhasználásával.

Csütörtökön jön az első utalás, rövid időn belül háromszor jutnak pénzhez az idősek – Idén újabb nyugdíjemelés várható

Az év első emelt összegű ellátása már megérkezett, februárban pedig a 13. havi nyugdíjat is kifizetik, így rövid időn belül háromszor jutnak pénzhez az idősek. A tetőzés előtt álló infláció miatt várhatólag az idén újabb emelést kell majd végrehajtani.