Tavaly majdnem egymillió támogatott fürdőbelépőt vásároltak gyógyvizes gyógymedencézésre az országos, körzeti és helyi besorolású gyógyfürdőkbe érkezők. 

Receptre fürdőzni tudtak a legtöbben 
Fotó: Németh András Péter

Kedvezményes belépőjeggyel évente kétszer 15-20 alkalmas gyógyvizes gyógymedencekúrát írhatnak fel a szakorvosok

– emlékeztetett a Termal Online, amely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján összeállította a legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezeléseket.

A támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül majdnem 900 ezer alkalommal az orvosi gyógymasszázs áll a népszerűségi lista második helyén hivatalos adatok szerint, méghozzá nem sokkal elmaradva az elsőtől. A fürdőgyógyászati kezeléseket darabszám szerint rögzítik, és érdekesség, hogy az első két legtöbbször igénybe vett kezelés mögött jelentősen elmaradva következik a többi terápia. 

A víz alatti csoportos gyógytorna kezelésből például pontosan feleannyit regisztráltak tavaly, mint orvosi masszázsból, de a listán továbblépve is egyre kisebbek a számok. 

 

A fürdőgyógyászati forgalom megoszlását az országos, körzeti és helyi gyógyfürdők statisztikája alapján összesítette a szakportál, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a lista végén álló szénsavas és gyógykádfürdőhöz speciális kádakra van szükség, amellyel nem minden fürdőgyógyászati részleg rendelkezik. 

Ugyancsak korlátozottan vehető igénybe (az országban mindössze két fürdőben) a mofetta, a szén-dioxidos gyógygázfürdő. Ezek helyezését a népszerűségi listán jelentős részben az elérhetőségük határozza meg, nem az igények.

Erdőfürdő és törökfürdő: régi-új fogásokkal hódít az egészségturizmus

Nyertesként került ki a Covidból az egészségturizmus, a karanténból kiszabadulni vágyó tömegek megszerették és azóta is igénylik a természetközeli programokat, a régi és új típusú wellness-szolgáltatásokat, amelyek között egyre inkább elmosódik a határ.