A bankoknak áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében. A kedvezményes zöldlakáshitelekhez a bankok kamatkedvezményt is adhatnak, de egyelőre nem látszik erre a hajlandóság – írta meg a Bank360.hu.

Unrecognisable woman calculating expenses using mobile phone app Unrecognisable woman calculating expenses using mobile phone app
hitel, adósság, kölcsön, számol, számla, fizet, pénz, törlesztés, visszafizet, bank,
Fotó: Getty Images

Fordulat a hazai lakáshitelpiacon: 

kedvezőbb feltételekkel, olcsóbban juthatnak lakáshitelhez azok, aki energiatakarékos ingatlant vásárolnak vagy építenek.

Áprilistól változnak ugyanis a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavaly novemberben közölte, hogy megújul az MFL-program. Ennek egyik lépéseként az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával összhangban álló zöldhitelcélok esetében folyósítási díjat, illetve a zöldhitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat és egyéb költséget nem számíthatnak fel a bankok a feltételeknek szerint minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél.

A hitelintézetek emellett a hiteles energetikai tanúsítványnak az ügyfelet terhelő költségét is kötelesek egyszeri alkalommal átvállalni az ilyen kölcsönöknél. 

A zöldhitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöldkamatkedvezményt is biztosítani.

Az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöldlakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 9 százalékos kamatozású esetén mintegy 100 ezer forint előnyt élvezhetnek már a hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt – számította ki a jegybank.

Egy fővárosinak 10 millió forinttal több lakáshitel jut, mint egy szabolcsinak

A magyarországi bérszakadék hatalmas különbséget jelent az egyes régiók életminőségében. Amellett, hogy az miatt a vásárlóerő látványosan csökken, a hitelfelvételi képesség is kisebb az ország szegényebb területein. Mivel a bankok nem korrigálják régiós bontásban az egyes hitelkonstrukcióikat, egy fővárosi vagy egy szabolcsi ügyfélnek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük a hitelfelvételkor. Ez magasabb THM-et és alacsonyabb kölcsön összegeket jelenthet.

A kamatkedvezmény csak esetleges

Az MFL-program zöldítése viszonylag puha szabály. A zöld-MFL egyelőre csak lehetőség, nem kötelező nyújtani, és ha nem kínálja a bank ezt a fajta hitelt, akkor az nem érinti a korábban megszerzett MFL-minősítéseit.

Zöldhitelcélnak a pályázat szerint az számít, ha a finanszírozott új építésű ingatlan primer energiaigénye legfeljebb évi 80 kilowatt négyzetméterenként, a besorolása pedig legalább BB, vagy használt ingatlan esetében a felújítás végén legalább BB energetikai besorolású lesz az ingatlan. 

A bankok emellett kamatkedvezményt is nyújthatnak az ilyen hiteleknél, de ez nem kötelező, csak lehetőség. A maximális kamatmarzsot a pályázat zöld hitelek esetében is 350 bázispontban határozta meg, nem szűkítette.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak – ha az ügyfél nagyon jó energetikai besorolású ingatlanra kéri a hitelt, és MFL-t választ – el kell ugyan engedniük bizonyos díjakat, de igazából olcsóbb hitelt nem kötelező kínálniuk. A díjak elengedését viszont az MNB ellenőrizheti.