Magyar gazdaság

Majdnem a felével drágultak a temetések, a hatóságnak gyanús

Vizsgálódik a GVH, a hatóságnak nagyon gyanúsak a temetkezési árak. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyúttal eljuttatja a hatósághoz az ágazatot érintő jogszabály-módosítási javaslatait.

A nemzeti versenyhatóság az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyez a fogyasztókat közvetlenül érintő szolgáltatási szektor egyes piaci jellemzőinek vizsgálatára – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán.

Coffin,During,The,Funeral,Ceremony Coffin during the funeral ceremony, koporsó, coffin, funeral, temetés, gyász, búcsú
Fotó: Shutterstock

Ennek keretében a hatóság bejelentette, hogy a tavaly megkezdett konzultációsorozatát 

a temetkezési ágazat képviselőinek meghallgatásával folytatta.

Mint írják, Magyarországon rendkívüli módon megemelkedett a temetkezés költsége az utóbbi öt évben, ráadásul a magyar emberek – sokszor kiszolgáltatott helyzetükben – egyre több temetést fizetnek személyi hitelből. Kimutatták, hogy 2018 óta legalább 47 százalékkal drágultak meg a temetési szolgáltatások: a KSH adatai szerint egy koporsós temetés 2022-ben minimum 325 ezer forintba kerül, ennél átlagosan 93 ezer forinttal kértek kevesebbet a hamvasztásosért.

A fél éve kezdett konzultációsorozatba, hogy tájékozódjon az egyes piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára. A sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel egyeztetett.

Puskás Béla, a szervezet elnöke a találkozón ismertette az ágazat helyzetét, a szektorális kihívásokat és a jövőbeli elképzeléseket. Így különösen 

  • az érdekképviseletet tömörítő szakmai szervezetek munkáját, 
  • a temetkezési piaci tendenciák alakulását a koronavírus-járvány és az alatt
  • és a piac vertikumának felépítését és szereplőit.

A felek áttekintették a versenyjogi szempontból releváns területeteket, és hangsúlyozták a versenyjogi megfelelés fontosságát. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyúttal eljuttatja a hatósághoz az ágazatot érintő jogszabály-módosítási javaslatait. 

 

vizsgálat költségek temetkezés infláció GVH drágulás
Kapcsolódó cikkek