Éves összevetésben közel hét százalékkal, 151,2 milliárd forintra zsugorodott az életbiztosításokból származó díjbevétel az első negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett adataiból. A nem életbiztosítási üzletág jó teljesítménye viszont megmentette a visszaeséstől a teljes piacot, ahol az összesített díjbevétel 6,6 százalékkal, 421,7 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Customer,Care,,Support,(help),And,Life,Insurance,Concept.,Businessman,Representing
Fotó: Shutterstock

Az MNB adatai szerint az életbiztosításoknál kockázati – halálesetre szóló – konstrukciók okolhatók elsősorban a visszaesésért, 

hiszen ezeknél mindössze 10,2 milliárd forintnyi díjbevételt mutat a statisztika, szemben az egy évvel korábbi, bő 28 milliárddal.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy 2022. első negyedéve kiugró volt a kockázati életbiztosítások szempontjából, a megelőző években a mostani, tízmilliárd forint körüli összeg számított megszokottnak. A vegyes életbiztosításoknál szintén nem alakult túlságosan fényesen a helyzet: itt nagyjából 4,5 milliárd forinttal (18,7 százalékkal) zsugorodott a díjbevétel 2022. első negyedévéhez képest, és 19,3 milliárd forintot tett ki. A tisztán befektetési, öngondoskodási célú konstrukcióknál már valamivel kedvezőbb a kép: a befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) biztosításoknál 6,7, a nyugdíjbiztosításoknál pedig 9,6 százalékos bővülést mutatott ki az MNB, 72,6, illetve 29,5 milliárdos, negyedéves díjbevétel mellett.

A biztosítók díjbevétele az első negyedévben

A nem életbiztosítási üzletágban már jóval szebben alakultak a számok: 

a január és március között elért, 270,5 milliárd forintos díjbevétel közel 16 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ezen belül a lakossági vagyonbiztosításoknál 12,9 százalékkal, 48,9 milliárd forintosra hízott a piac, de a kis- és középvállalkozások nélkül számolt céges vagyonbiztosításoknál is szép ütemben, közel 22 százalékkal nőttek a bevételek. A nem életbiztosítási torta legnagyobb szeletét kötelező gépjármű felelősség biztosításoknál (kgfb) majdnem 91 milliárdos díjbevételt hozott az idei első negyedév, ami 8,3 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz mérten. A casco biztosításoknál viszont jóval dinamikusabb, 22 százalékos növekedést sikerült elérni, 44,5 milliárd forinthoz közeli díjbevétel mellett. Ami pedig különösen figyelemre méltó, hogy a koronavírus-járvány alatt csúnyán háttérbe szorult utasbiztosítások piaca újra magára talált: 

egyetlen negyedév alatt bő négymilliárdos díjbevételt sikerült elérni, ami kevés híján a másfélszerese az egy évvel korábbinak.

Az adózott eredmény alakulása biztosítóknál, első negyedév

Ami pedig a pénzügyi eredményeket illeti, ebből a szempontból is volt már jobb időszakuk a hazai biztosítóknak. Az MNB statisztikái szerint 2023. első három hónapjában 7,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el a szektor, ami alig több mint a harmada az egy évvel korábbinak.