Ahogy az időjárás egyre ősziesebbre fordul, egyre fontosabb kérdés lesz, hogy hogyan lehet kifűteni az otthonokat. Magyarországon még mindig magas a fával fűtő háztartások aránya, akiknek előre kell gondolniuk a tüzelő beszerzésére.

Wicker,Basket,And,Crate,With,Firewood,Near,White,Fireplace,In
Fotó: Shutterstock

2022-ben az orosz–ukrán háború miatt kialakult idején a tűzifa ára jelentősen megugrott. A kereslet olyan nagy lett a tüzelőre, hogy olyanok is elkezdték felhalmozni a fát, akiknek még nem is volt beépítve a kandalló az otthonába. A korábbi években a tűzifa és a brikett ára nagyjából 4-5 százalékkal emelkedett az ősz kezdetével. 2022-ben viszont egy sokkal nagyobb drágulást lehetett tapasztalni. A tűzifa ára ekkor 40-60 százalék közötti mértékben emelkedett, a briketté pedig 80-90 százalékkal ment felfelé.

Ez után a nagymértékű 2022-es drágulás után 

2023 egészében folyamatosan 50-60 százalék körüli volt az a két termék esetében. 

Ez a nagymértékű drágulás problémát jelenthet a fával fűtő háztartásoknak. A szakértők egyelőre azt mondták, hogy nem rohamozták még meg a telepeket a felvásárlók, de ahogy a hőmérő higanyszála egyre alacsonyabban marad, úgy fokozódik majd a kereslet a tűzifára.

A tűzifa és a brikett átlagárának változása 1 éves
 

Mennyi fával lehet kihúzni a telet?

A tűzifát köbméterben szokták mérni. 

Egy köbméter tűzifa átlagosan 500-700 kilogrammot jelent. 

A készlet súlya a fa fajtájától függ, a könnyebb, gyorsabban égő fajták közé tartozik például a fenyő, de lehet kapni nehezebb, úgynevezett keményfákat is. Ez utóbbi kategória értelemszerűen több meleget ad, viszont az ára is magasabb. Fontos, hogy tűzifát mindig térfogatra kell vásárolni.

Az, hogy egy télen mennyi fát kell a tűzre dobni, sok tényezőtől függ. A ház alapterülete, a szigetelése, a nyílászárók, illetve a fekvés mind befolyásolják, hogy mennyi tüzelő kell a háztartásnak. Emellett természetesen a hidegebb-enyhébb tél is rengeteget számít.

A falu, ami szenet rendel, mert a szociális célú fa aprításához nincs férfi

A tavalyi év után idén is több, 5000 fő alatti település igényelhetett szociális célú tűzifát, ugyanis a kormány 5 milliárd forintot különített el erre a célra. Közel kétszázezer háztartás kap tüzelőanyagot mintegy kétezer-négyszáz községben.

A sok változó miatt az egyszerűség kedvéért egy 100 négyzetméteres ház fűtésével számolunk, amit 24 Celsius-fokra fűtünk fel.

Egy rosszul szigetelt épület esetében, elavult fűtőberendezés mellett 10-12 köbméter fára lehet szükség egy télre. Ez egy fejlettebb berendezéssel nagyjából megfelezhető. 

A magyar háztartások általában közepesen szigeteltek, ebben az esetben pedig az elavult fűtőrendszer 6-8 köbmétert falhat fel egy tél alatt, és 5-6 köbmétert egy modernebb rendszer.

A számításokat a Hóvége.hu végezte, az eredmények a tűzifa felhasználásra csak egy alapkalkulációt szemléltetnek. Ahogy írtuk, számos tényező befolyásolja, hogy végén mekkora mennyiségű fára lehet szükség. Azt azonban a portál hangsúlyozta, hogy egy keményebb téli hónapban egy köbméter tűzifa nem bír ki egy teljes hónapot egy átlagos családi ház esetében. A felvázolt mennyiségeknél pontosan ezért érdemes többet vásárolni, hogy legyen tartalék.

A szigetelés, a fa fajtája, a fűtési berendezés és még számos tényező befolyásolja a fatüzelésű otthonok igényeit, de annyi biztos, hogy az elmúlt két év drasztikus áremelkedése mellett rendkívül költséges lett fával fűteni az otthonokat.

A tűzifa kiskereskedelmi ára kereskedőnként és fafajtánként változó. 

Átlagosan nagyjából 30-40 ezer forint közötti köbméterárakkal kell számolni 2023 augusztusában.