Az Eximbank 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta 2023 első felét, mely 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is közel kétszeresen haladja meg.

Coins,Are,Laid,Out,In,Graph.business,Success,Concept,Wealth,Stock
Fotó: tech_BG

A kormány döntése mentén – emlékeztettek – az EXIM Magyarország februárban elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely konstrukciói az első félévben a bank összes hitelkihelyezésének közel felét, 43,4 százalékát jelentették. 

Az év első hat hónapjában elért 420 milliárd forintos hitelkihelyezéssel a program az EXIM valaha volt egyik legkeresettebb termékcsoportjává vált. 

A kedvezményes vállalati forrásokat kínáló hitelprogramban a legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitel iránt volt, összesen 400 milliárd forint forgóeszközhitel folyósítására került sor. Ezt a bank közvetlen belföldi befektetési hitelterméke követte közel 292 milliárd forinttal.

Az EXIM piaci részesedése vállalati hitelezésben a refinanszírozási tevékenységének köszönhetően a 2022. év végi 9,8 százalékos részesedéshez képest jelentősen növekedett, 2023. június végén 14,5 százalékot ért el, ezzel a vállalati hitelezés még inkább meghatározó szereplőjévé vált.

Június végén a bank mérlegfőösszege elérte a 3146 milliárd forintot, mely 82 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A bank tőkehelyzete erős, tőkemegfelelési mutatója a félév végén meghaladta a 17 százalékot, likviditási tartalékai jelentősek. A hitelportfólió minősége javul, az NPL-ráta fokozatosan mérséklődik. Az első félévben a feszes költséggazdálkodás és a befektetett pénzügyi eszközökön elért bevételek együttes hatásaként a bank eredménye meghaladta a tervezettet.

A hazai kötvényértékesítésen túl a pénzintézet áprilisban hazai viszonylatban kiemelkedő volumenű, 1,25 milliárd dollár összegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre. A közel 150 befektetőt vonzó dollárkötvények kibocsátáskori hozama 6,32 százalék volt.

Az Eximbank 2023. június végén 300 millió euró értékű, hosszú lejáratú hitelt vett fel az ING Banktól, melyre a Világbank csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) vállal garanciát. A hitelösszeggel a bank a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait fogja finanszírozni.