Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős Mohu Mol Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a vasárnap életbe lépő szabályozást.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Az új rendszerrel egyúttal az elvárásainak megfelelően bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra is – speciális szabályok vonatkoznak.

Emiatt a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a Mohu Mol Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.

Az intézkedéssel a tervek szerint hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, illetve emelkednek a hulladékgyűjtési és -hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez.

Raisz Anikó kiemelte, hogy a kormány egyik fontos célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól, emiatt a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint számos erre irányuló intézkedést tett az elmúlt időszakban. A Tisztítsuk meg az országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladék került felszámolásra, többnyire közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelynek már közel 30 ezer felhasználója van.

Ezenkívül immár második alkalommal hirdették meg azbesztmentesítési pályázatot, és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól.

A finnek rájöttek, miért durran ki az elektromos autók abroncsa

Hajlamosabbak a sérülésre az autók kis gördülési ellenállású, ezért kevésbé mély futófelületű gumiabroncsai, persze csak rossz, murvás úton. Elsősorban az elektromos autóknak van ilyen gumijuk. A finn Kauppalehti kereskedelmi szaklap körbejárta kérdést.