Magyar gazdaság

Tévhitben élnek a magyarok: nem csak akkor kell dietetikushoz fordulni, ha nagy a baj

Szűcs Zsuzsanna szerint nagyon veszélyes, hogy nagyon sok táplálkozási tanácsadó kínálja magát a világhálón, mindenféle megalapozott tudás nélkül. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) újraválasztott elnöke a Világgazdaságnak többek között arról is beszélt, hogy megéri a táplálkozástudományba fektetni, mert minden egyes euró, amit dietetikára költenek, 14–63 euró megtakarítást hoz az egészségügyi kasszának. A felmérések azt mutatják, hogy körülbelül a szakemberek fele hiányzik a rendszerből, a személyi-szakmai minimumfeltételek csak az intézmények ötven százalékában teljesülnek.

Milyen tervekkel vág neki második elnökségének?

Az MDOSZ tevékenysége kétirányú, és én is ebben a két irányban gondolkodom: a lakossági egészségfejlesztésben, illetve a dietetikusok ismertségének, elismertségének növelésében, tudásuk naprakészen tartásában.

Az előbbi célt szolgálja az egészséges táplálkozás népszerűsítése, amellyel a nem megfelelő életmódhoz kapcsolódó betegségek, például egyes daganatok megelőzhetők. Ehhez van nekünk egy Okostányér® névre hallgató táplálkozási ajánlásunk. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ennek az üzeneteit eljuttassuk a magyar lakossághoz: lehet finomat enni, a fenntarthatóságra figyelni, jót tehetünk a szervezetünkkel, ha az Okostányér® elvei szerint állítjuk össze az étrendünket. Ha nem is százszázalékosan, de mindenki megismerheti azokat a fontos lépéseket, amelyek számára megoldást hoznak. Ha például valaki nem tud odafigyelni a folyadékfogyasztásra, jó célkitűzés lehet neki, hogy két pohárral többet igyon naponta. Ezek az apró lépések elvezetnek egy sokkal egészségesebb étrendhez. A szövetségnek sok kezdeményezése van e téren, melyekből kiemelt figyelmet kap a gyermekek oktatása, a Gyere®-Gyermekek Egészsége Program idén lesz tízéves. Tavaly elindítottunk egy országos tanulmányi versenyt is, mert a gyerekek edukációja megkerülhetetlen, a gyermekkori étkezési szokások döntően meghatározzák a későbbieket is.

dietetikus
Szűcs Zsuzsanna, a dietetikusok elnöke szerint az egészségünkkel és az étkezésünkkel túl nagyvonalúan bánunk / Fotó: MDOSZ

Az emberek fejében a fogyókúra, az életmódváltás még mindig azt jelenti, hogy salátaleveleket kell rágcsálni. Miként lehet ezen a szemléleten változtatni?

Az életmódváltáshoz mindig kell egy jó motiváció, de ez nyilván nem lehet mindenki számára ugyanaz. Nekem például a gyermekem jelenti ezt. Szeretnék neki jó példát mutatni, azt, hogy miként lehet normálisan, magunkat szeretve, egészségesebb életet élni. Kell egy reális célkitűzés. A saját példámon is látom, én is küzdök a súlyommal és a korlátaimmal. A sikeres életmódváltáshoz elengedhetetlenek, hogy ne a lehetetlent tűzzük ki magunk elé. Apró, betartható lépésekkel haladjunk, például adjuk le a súlyunk 5-10 százalékát – az már nagy sikerélményt ad, és jó eséllyel tartós is marad. A szokásaink megváltoztatása egy tanulási folyamat, nem születtünk ezzel a tudással. Ha ezt elfogadjuk, máris ott vagyunk. Mindenki képes rá, de a saját motivációja és képességei szerint fogja ezt az utat bejárni. Ennek a hibázás is a része.

Ezt nevezzük csalónapnak?

Ezzel sincsen semmi baj. Csak mihamarabb vissza kell térni azokhoz a szokásokhoz, amelyeket el szeretnénk sajátítani, amelyekről tudjuk, hogy valóban jó nekünk. Segítséggel nyilván könnyebb ez a folyamat.

Itt jön a dietetikus szerepe. Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Sokan azt hiszik, hogy dietetikushoz akkor kell menni, amikor már nagy baj van: 

  • kialakult egy daganat, 
  • magas a vérnyomás vagy 
  • feljöttek a pluszkilók. 

Holott akkor is érdemes hozzájuk fordulni, ha mondjuk szeretnénk jobb sportteljesítményt nyújtani, jobban érezni magunkat. A szakemberektől már a kezdeti lépéseknél is sok hasznos tanácsot, ismeretet kaphatunk.

Ezek szerint fiatalon, idejekorán kellene tudatosnak lenni, és az évekkel szaporodó kilókat kordában tartani?

A táplálkozást – hogy mit eszünk – úgynevezett epigenetikai tényező befolyásolja, többek közt az is, hogy a génjeinkbe kódolt tulajdonságaink megjelennek-e, vagy sem. Ha tudjuk, hogy a családban többgenerációsan jelen van a cukorbetegség, akkor arra oda lehet figyelni, mert helyes táplálkozással, mozgással jó eséllyel kivédhető a megbetegedés.

Opening of the 2024 asparagus season for Lower Saxony
Az egészséges táplálkozáshoz nem kell mindig saláta / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Gyorsan és azonnal szeretnénk lefogyni. A gyógyszeripar is előáll a maga megoldásaival, naponta jelennek meg a cikkek a szemaglutinalapú injekciós fogyasztószerekről, amelyeket elsősorban 2-es típusú cukorbetegek számára írhat fel az orvos. Ehhez képest jelen van a feketepiacon, sokan ráadásul orvosi ellenőrzés nélkül használják. Jó irány ez?

Mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni túlsúly esetén, és több irányból előmozdítani a fogyást. A dietetikus mellett kereshetünk olyan trénert, akinek van képzettsége a krónikus betegséggel élők edzésére, és pszichológus is segíthet a támogatásban. Nagyon veszélyesnek tartom, hogy nagyon sok táplálkozási tanácsadó kínálja magát a világhálón, mindenféle megalapozott tudás nélkül. 

Egyszerűnek tűnik egy menütervezés, pedig jóval többről szól, mint csirke meg rizs.

Egy dietetikus legalább négy éven át tanulja ezt a szakmát, az alapoktól kezdve a legfrissebb tudományos megállapításokig. Ezt a tudást nem adja át egy néhány hetes-hónapos tanfolyam. Érdemes hiteles forrásból tájékozódni. Az egészségünk borzasztóan nagy érték. Az autót elvisszük a szerelőhöz, ha baja van, de az egészségünkkel és az étkezésünkkel túl nagyvonalúan bánunk. Mindenkit arra biztatok, táplálkozási kérdésekben kérje dietetikus tanácsát, mert ő ért hozzá a legjobban.

Egy ideális világban az alapellátásban minden háziorvos mellett kellene lennie egy dietetikusnak is. Dolgoznak ezen is?

Nagyon fontos lépés történt két évvel ezelőtt itt, Magyarországon. Az Európai Dietetikusszövetség budapesti ülésén kiadta az úgynevezett Budapest nyilatkozatot. Ez kimondja, hogy a megfelelő táplálkozás alapvető emberi jog, amelynek biztosításában a dietetikusoknak rendkívül fontos szerepük van. Évtizedek óta tudjuk, hogy megéri a táplálkozástudományba fektetni. 

Minden egyes euró, amelyet dietetikára költenek, 14–63 euró megtakarítást hoz az egészségügyi kasszának. 

Kevesebben lesznek betegek, rövidebb ideig tartózkodnak kórházban, hamarabb meggyógyulnak, kevesebb szövődménnyel. És akkor az egyén jobb életminőségéről még nem is beszéltünk!

Hazánkban a dietetikai szaktanácsadáshoz való hozzáférés mégis eléggé korlátozott. Felméréseink ugyanis azt mutatják, hogy körülbelül a szakemberek fele hiányzik a rendszerből, a személyi-szakmai minimumfeltételek csak az intézmények 50 százalékában teljesülnek. Nagyon fontos lépés lenne, hogy a háziorvos mellett, a praxisközösségekben, esetleg az egészségfejlesztési irodákban jelen legyen dietetikus is. A hazai modellprogramok egyértelműen bizonyították ennek a hatékonyságát. Vannak erre ígéretek az ágazatvezetés részéről. Bízunk benne, hogy megvalósul. A szak nagyon népszerű, jelentős a dietetikus-szakemberek képzése, jó lenne, ha Magyarországon mindenkinek elérhető lenne a tudásunk. Ezt kívánom magunknak a következő négy évre.

A Figyelő konferenciák rendezvénysorozat keretében a Mediaworks Hungary Zrt. a Napidoktor támogatásával egészségügyi konferenciát rendez Csak egészség legyen! címmel. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is lesz szó egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás.

 


 

dietetikus MDOSZ OKOSTÁNYÉR® egészségügyi konferencia fogyókúra
Kapcsolódó cikkek