BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Service,Payment,For,Services,,The,Waiter,Pays,For,The,Pizza

Összezavarja a vendégeket a szervizdíj és a borravaló: felmerült egy új megoldás

Minimalizálódtak a borravalós bevételek a szervizdíjat alkalmazó éttermekben, ezért is véli úgy a szakmai ipartestület elnöke, hogy a kifehérítést és az adminisztrációs terhek csökkentését jobban segítené, ha a nettó bevétel 15 százalékát a szervizdíj mintájára kedvezményes adózás és járulékfizetés mellett jövedelemként fizethetnék ki a dolgozóknak a vendéglátósok egységesen.

Minimalizálódtak a borravalós bevételek a szervizdíjat alkalmazó éttermekben, ezért is véli úgy a szakmai ipartestület elnöke, hogy a kifehérítést és az adminisztrációs terhek csökkentését jobban segítené, ha a nettó bevétel 15 százalékát a szervizdíj mintájára kedvezményes adózás és járulékfizetés mellett jövedelemként fizethetnék ki a dolgozóknak.

szervizdíj vagy borravaló
Szervizdíj vagy borravaló? A vendég úgy gondolja, ha az előbbit megfizette, az utóbbit már nem akarja / Fotó: Anton27 / Európai Parlament 

Éppen húsz éve vezették be a szervizdíjat a magyar vendéglátásban, és mára kiderült, hogy miközben annak nyomán megcsappant a borravalós bevétel, a vállalkozások tizede sem alkalmazza – tudtuk meg.

Zavaró a kétféle rendszer

Nagy a zavar a fejekben, a borravaló továbbra is, tehát változatlanul önkéntesen és adómentesen adható, de a szervizdíj, ami kedvező adózással teljes egészében a dolgozóknak kifizetendő, nem terjedt el igazán.

A 25-26 ezer magyarországi vendéglátó vállalkozás közül ugyanis mintegy 2 ezer alkalmazza a szervizdíjat, zömében a nagyobbak, ahol nem fizetnek ki feketén pénzeket, mert annál átláthatóbb gazdálkodást folytatnak – mondta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A szakember rámutatott 2005-ben

nem a borravaló kiváltására jött létre a szervizdíj, hanem azért, hogy a vendéglátós fizetéseket olcsóbban, kevesebb járulékkal tudják a munkáltatók kifizetni. 

Az nem szerencsés, hogy különbözőképpen lehet a szervizdíjat alkalmazni: 

  • van, ahol az étlapi ár már tartalmazza,
  •  máshol az éttermi árakhoz pluszban adják hozzá.

Önmagában a szervizdíj elnevezés azt sugallja a vendégeknek, hogy nem kell borravalót adniuk, hiszen a szolgáltatás árát azzal megfizetik.

Az éttermi ár és a szervizdíj összessége nem lehet magasabb, mint egy szervizdíjat nem alkalmazó üzlet ára, mert különben nem megy be oda a vendég.

A döntéshozók jó szándékkal, az ágazati jövedelmek kifehérítése érdekében  vezették be hajdan a szervizdíjat, viszont most éppen azokat a vállalkozásokat korlátozták, amelyek az ágazati jövedelmek fehérítésében élen járnak, itt a hónap végén kifizetett munkabérnek akár a felét is elérheti a szervizdíjból származó, kedvező adózású tétel.

Megcsappant a borravaló

Mindeközben a szervizdíjas helyeken a számlaérték alig 3 százalékát teszi ki a borravaló, ami adómentes és önkéntes, de a többi helyen sem éri már el a 10 százalékot.

A bérköltség nagyon nagy teher a vendéglátásban, akár a nettó bevétel 25-30 százaléka is lehet, miközben 

a Covid óta naponta 3–5 üzlet zár be.

A pandémia előtti évben, 2019-ben 52 ezer vendéglátóegység üzemelt, 2025-re ez a szám 45 ezer alá csökkent. Ez a mínusz nem tükrözi az időközben megszűnt üzletek összességét, hiszen folyamatosan nyitnak új vendéglők is, de összességében több a bezárás, ezt viszont pontosan mutatja a statisztika.

Mit lehetne tenni?

Kovács László szerint a kialakult helyzetben az lenne a leginkább célravezető, ha egységesen lehetővé tennék a vendéglátós vállalkozásoknak, hogy a nettó bevételük 15 százalékát kedvező adózású bérként fizethetnék ki a dolgozóiknak, ezzel megszűnne az adminisztrációs teher, valamint a tényleges és általános kifehérítést is hatékonyan szolgálná – mondta az ipartestületi elnök a Világgazdaságnak.

Adómentes borravaló, maximalizált szervizdíj: így fog működni a gyakorlatban – videón mutatjuk a részleteket

Változnak a borravalóra és a felszolgálási díjra vonatkozó jogszabályok 2025 januárjától. A magánszemélyek fogyasztása esetén maximum 15 százalék, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék szervizdíjat határozhatnak meg a vendéglátóegységek. A borravalót pedig fizetési módtól függetlenül a felszolgálók minden esetben adómentesen kaphatják meg.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.