BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rácz Jenő sürgősen embert keres a balatoni luxuséttermébe: elárulta, mennyit fizet óránként – kiakadtak a vendéglátósok

Újabb éttermet nyitott a Michelin-csillagos séf, ezúttal a Balatonnál. Rácz Jenő már keresi is állandó és beugrós munkatársait, a hirdetés részletei miatt azonban kapott bőven kritikákat.

A nyári szezon kezdetén, május 29-én szombaton nyitott meg az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő, a Balaton egyik legexkluzívabb kikötőjében, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén. A Konyhafőnök című gasztroreality műsorban ismerté vált, Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő új éttermének különlegessége nem csupán a Balaton-parti elhelyezkedése, hanem az is, hogy a séf egy új arcát mutatja meg, ugyanis ezúttal a házias ízek kerülnek főszerepbe, a fine dining adta kötöttségek nélkül.

Rácz Jenő séf
Rácz Jenő kapott hideget-meleget az álláshirdetés miatt / Fotó: Nagy Lajos / Veszprém Megyei Napló

Habár Rácz Jenő az ország egyik legismertebb séfjének számít, a balatoni vendéglátósokat gyakran sújtó szezonális munkaerőhiány láthatóan őt is utolérte. A Balatoni munkák 2025 Facebook-csoportban ugyanis egy olyan bejegyzést tett közzé, miszerint beugró szakácsra vagy nagyon profi konyhai kisegítőre lenne szüksége a következő, a pünkösd miatt háromnapos hétvégére.

Ezekkel a feltételekkel keres munkatársat Rácz Jenő

Az étterem által közzétett felhívásban kiemelték, hogy nem fine dining helyről van szó, így bisztro-étterem tapasztalat tökéletesen elég a beugrós munkavállaló részéről. A feladatok listája azonban kicsit hosszabb, ezeket a posztból idézzük:

  • Süss álomfinom palacsintát állandó minőségben (nyugi, hortobágyihoz kell)!
  • Boldogulj a lazaccal önállóan a prepptől a sütésig!
  • Ha eléd teszünk 120 darab kacsacombot tisztítani, ne rohanj el!
  • Ha madártejben jó vagy, akkor a mi receptünk is kenni fog simán!
  • Zöldségcentrikusak vagyunk, így lesz mit aprítani, blansírozni, pirítani!
  • Késed azért legyen! Dolgozz gyorsan, szeresd a melót!

A bejegyzésben kiemelték, hogy a munkaidő napi 11 óra (ami egyébként a vendéglátásban elég gyakori), a Michelin-csillagos séf ezért napi nettó 35 ezer forintos fizetést kínál, ami 3182 forintos órabérnek felel meg.

Korrekt fizetés vagy garasoskodó séf?

Tekintve, hogy egy országosan ismert séfről, és a szakmában szintén ismertnek számító Gerendai Károly étteremhálózatának egyik egységéről van szó, nem meglepő, hogy a bejegyzésre érkező reakciók és kommentek száma nagyobb az átlagosnál. Azonban jelentős részük inkább kritizálja a séfet.

Számos kommentelő azon az állásponton van, hogy ilyen hosszúságú és nehézségű munkáért ennél jóval magasabb bér járna. Többen is azt írták, hogy a nettó 35 ezer forintos napidíj egy nyolcórás munkanapért cserébe lenne korrekt, 11 óráért ennél több jár. A hozzászólások egy része ráadásul vendéglátásban dolgozóktól érkezett.

Azt is többen kritikaként hozták fel, és a séf garasoskodásaként értékelték, hogy

a leendő munkavállalónak saját késsel kell rendelkeznie.

Így alakulnak a fizetések Magyarországon

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 714 400 forint, a nettó átlagkereset 490 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 8,5 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,4 százalékkal, a reálkereset pedig 3,5  százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint.

Egy átlagos 40 órás munkahéttel és 20 munkanapból álló hónappal számolva a 490 400 forintos nettó fizetés egy napra vetítve 24 520 forint. Ha ezt a 8 órás műszakért járó bért felszorozzuk 11 órásra, akkor nettó 33 715 forintot kapunk, vagyis ennél az átlagbérnél valamivel magasabb a Rácz Jenő által adott bér.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy a különféle szektorokban a magyarországi átlagbértől jócskán eltérő átlagfizetésekkel is találkozhatunk. A nyári turistaszezonban a balatoni vendéglátóhelyekre ez különösen jellemző. A Pénzcentrum még áprilisban gyűjtötte össze, hogy jócskán 3000 forint fölötti átlagos órabérrel keresnek dolgozókat a Balatonnál, a vendéglátásban pedig már 2023-ban és 2024-ben is gyakran 3500 forint fölé kúsztak az órabérek.

A Kemma május végi cikke pedig már arról számolt be, hogy a szezonban Komárom-Esztergom vármegyében is 3000–3500 forint között alakult a vendéglátósok átlagos órabére,

a Balaton mellett dolgozók pedig ennél lényegesen többet keresnek, a lap gyűjtése szerint ugyanis ott a 4000 forintos nettó órabér teljesen átlagosnak számít.

Ez pedig már a bejegyzésben szereplő órabérnél magasabb összeg.

Rácz Jenő a főzőműsorokban maximalizmusáról volt ismert, éttermeit és magát jóval az átlag fölé pozicionálja – a Michelin-csillagra és egyéb szakmai eredményeire tekintettel teljesen jogosan. Emiatt nem véletlen, hogy a potenciális jelentkezők is az átlagnál nagyobb fizetést szeretnének hazavinni. Ezzel egyébként nemrég a sztárséf is szembesült.

Az étterembe ugyanis állandó szakácsot is keresnek a nyári szezonra. A Veol, a Veszprém vármegyei hírportál pedig nemrég arról számolt be, hogy a jelentkezők ledöbbentették Rácz Jenőt, ugyanis az egyik szakácsaspiráns havi egymillió forintos fizetésért és lakhatásért vállalta volna a munkát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.