Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére a müncheni Infineon csipgyártó vállalat vezérigazgatója, Jochen Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elmondottak szerint. 

Jochen Hanebec
Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP

Hiányra lehet számítani a jövőben a nagy teljesítményű félvezetők terén.

„A szerződéses gyártóktól vásárolt félvezetőknél, például a mikrovezérlők és a csatlakoztathatóság területén a jövő évben is szűk keresztmetszetekkel kell számolnunk” – jelentette ki az idén áprilisban az Infineon vezérigazgatói posztjára lépett Hanebeck.

Infineon
Fotó: Sven Hoppe / AFP

A távlati kilátásokról szólva pedig úgy véli, hogy az elektromobilitás és a megújuló energiák térnyerésével összefüggésben megemelkedik a kereslet a nagy teljesítményű félvezető áramkörök és a belőlük készült berendezések iránt. 

Nagyon valószínű, hogy a következő hiány a nagy teljesítményű félvezetők terén következik majd be

– véli Hanebeck.

Az Infineon vezérigazgatója a Tajvan körüli konfliktus eszkalálódása miatt is aggódik. „Az elmúlt néhány évben, a félvezetőválság idején észrevettük, hogy mit jelent, ha a tajvani gyártók nem tudnak elegendő csipet szállítani. De ha egyáltalán nem érkezne több csip Tajvanról, az súlyos csapást mérne a gazdaság minden ágazatára, világszerte” – mondta.

Egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból a tajvani csipgyártó

A világelső félvezetőgyártónak számító TSMC nettó árbevétele az előző hónapban.

Európa még annál is jobban függ a Tajvanról származó félvezetőktől, mint az Oroszországból származó energiától

– mondta Hanebeck. „A nagyon kifinomult félvezető termékek, például az okostelefonok processzorai és az autóipari alkalmazásokhoz használt mikrokontrollerek legújabb generációja esetében a függőség nagyon nagy.” A következő öt-tíz évben nincs lehetőség arra, hogy ezeket a gyártásokat a szükséges mértékben máshol helyettesítsék – mondta Hanebeck.