Segélyalap Még mindig jelentősek a véleménykülönbségek – emlékeztetett Angela Merkel

Erőssé tenné az EU-t az új elnökség

Külföldi gazdaság | Világgazdaság
Az EU előtt álló számos kihívás közül most a legsürgetőbb, hogy júliusban megegyezés szülessen a kilábalási alapról – hangsúlyozta Merkel kancellár, megnyitva az ország hat hónapos EU-elnökségét.

Németország soros EU-elnöksége kezdetének előestéjén az „Együtt Európa kilábalásáért” feliratot vetítették a berlini Brandenburgi kapura. Ezzel a gondolattal nyitotta meg a kritikus féléves időszakot a Bundestag előtt elmondott beszédében tegnap Angela Merkel kancellár, majd kérdésekre válaszolva hozzátette: a tagállamok álláspontjai az EU tervezett segélyalapjáról és a hétéves költségvetésről nagyon távol állnak egymástól. A 2005 óta hatalmon lévő kancellár ezzel jelezte: kormányzásának utolsó teljes éve egyúttal talán a legnehezebb is lesz. A költségvetés csak egy a számos ügy közül, amelyet az unió legnagyobb hatalmú politikai vezetőjeként és német kormányfőként dűlőre kell vinnie, ha nem akar fájdalmas örökséget maga után hagyni.

Fotó: AFP

„Mindent megteszünk, ami a hatalmunkban áll, hogy Európát ismét erőssé tegyük” – írta a hat hónapos elnökség programtervezetében a német kormány. Az Európai Uniónak mindkét szuperhatalommal – az Egyesült Államokkal és Kínával – rendeznie kell a viszonyát, javítania kell a versenyképességét, és európai egyensúlyt kell képeznie Oroszországgal.

Ha Merkelnek az elmúlt 15 évben nem sikerült erőssé tennie az EU-t, óriási teljesítmény lenne ezt elérnie a válsággal és a belső és külső konfliktusokkal küzdő unió élén a német elnökség fél éve alatt vagy a német választásokig hátralévő 15 hónapban. Az is szép teljesítmény lenne, ha sikerülne visszatérni a tavaly év végén hivatalba lépett Európai Bizottság célkitűzéseihez, és az új hétéves költségvetési ciklusban elindítani az uniót a környezettudatos modernizáció útján.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Négy fradista koronavírustesztje pozitív lett, ezért halasztják a Magyar Kupa mérkőzéseit

A szövetség közleménye szerint a FTC tájékoztatta őket, hogy a BENU Magyar Kupában érintett csapatuknál a reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált.

Óriási összegért kelt el Jordan első szerződésének másolata

A legendás játékos 1984. szeptember 14-én írta alá első megállapodását a Chicago Bullsszal.

Nem örültek az Allianz emberei ezeknek az adatoknak

Csökkent az Allianz bevétele és nyeresége a második negyedévben.

Az USA elveszítheti Donald Trump TikTok-háborúját

Előre látva az USA ellenérzését a kínai digitális termékkel szemben, a ByteDance számos lépést tett, hogy a TikTokot egy különálló entitássá tegye.
Világgazdaság Piactér