Fordulóponthoz érhetett a piaci optimizmus

Magyar gazdaság | Világgazdaság
Az elmúlt hónapok lassú emelkedése után enyhe, 1,2 pontos csökkenést mutatott a gazdasági hangulatindex, azonban az augusztusi szint felett járnak a várakozások

– derült ki az Európai Bizottság adataiból. Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottsági index nemhogy csökkent, hanem egyenesen nőtt, a szeptemberi 100,8 pontról 103,5 pontra.

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb, 40 százalékos súllyal bíró ipari várakozások tovább javultak, a szeptemberi -16 pontról -12,1 pontra emelkedett a részindex. A 30 százalékos súlyú szolgáltató szektor viszont ellentétesen mozgott, -25,3 pontról 29,9 pontig eset a szektor pesszimizmusa. A fő mutató eséséhez jelentősen hozzájárult, hogy a 20 százalékos súlyú fogyasztói bizalom -20,6 pontról -23,6 pontra esett. A két, 5-5 százalékos súllyal bíró ágazat a kiskereskedelem és az építőipar közül az előbbi ágazatban stagnáltak a várakozások, míg utóbbiban jelentősen romlott az optimizmus.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Lezárások helyett pénzügyi támogatások

A kormányzatok próbálják segíteni a gazdasági szereplőket az elveszett jövedelmük kompenzálásával.

Újra megosztó ízzel érkezik a magyar szaloncukor

A belga csokoládé harmonikus íze találkozik a hamisítatlan magyar paprika csípősségével.
Világgazdaság Piactér