REAKCIÓK Új megoldásokat igényel a szakképzés

Segíteni kell a kkv-k beruházásait is

KKV | Magyar gazdaság | Világgazdaság

Egyetértek azzal, hogy a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a gazdasági növekedés egyik legbiztosabb útja a beruházások további támogatása, hiszen a fogyasztás csak időlegesen lehet a bővülés támasza – kommentálta a miniszterelnök által elmondottakat Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A beruházástámogatás terén a kormány szakított a korábbi gyakorlattal, és a munkahelyteremtés helyett a technológiai megújulást elősegítő fejlesztéseket támogatja, Parragh szerint azonban árnyalja a képet, hogy a támogatások nagy része továbbra is nagyvállalatoknak jut. Ezek a cégek már eleve magasabb technológiai szinten járnak, így viszont a támogatások növelik a magyar gazdaságban meglévő dualitást – erre a szintre ugyanis a magyar kis- és középvállalatok nem vagy csak nehezen tudnak elérni.

Ehhez a hazai kkv-k jóval gyengébb abszorpciós képessége is hozzájárul, a zömüknek nincs elég kapacitása arra, hogy ilyen támogatásokat kijárjon. A kettősségen az uniós források sem segítenek: hiába vesz meg egy vállalkozás pályázati pénzből egy modern, 24 órás működésre képes gépet, ha annak alapanyagigényét nem képes finanszírozni, vagy éppen nem talál megfelelő képzettségű munkaerőt hozzá. A beszerzésekhez pótlólagos EU- és nemzeti forrású programok rendelhetők, ám a szakemberek képzésében Parragh László szerint további lépésekre van szükség. A német mintát tartja követendőnek, ahol a duális képzésbe lépők egyből munkaviszonyt is létesítenek a képzésben részt vevő partnerrel, amely így biztosan számíthat a szakmai utánpótlásra. A másik oldalon a vállalkozásoknak is másképp kellene gondolniuk a szakképzésre: az MKIK elnöke szerint az idegenforgalomban és a kereskedelemben (hellyel-közzel az iparban is) találunk már példát komolyabb képzési programot lebonyolító vállalkozásokra: ott, ahol tíz-tizenöt tanuló dolgozik, hatékonyabban megoldható az oktatás és a munka felügyelete, ráadásul a képzésért kapott adójóváírás és közvetlen támogatás is szemmel látható bevételt jelent.

A kamara elnöke a munkaerő-kínálatra vonatkozó miniszterelnöki kijelentésről (legfeljebb 4,5-5 millió munkavállalóval kell tervezni a magyar gazdaság működését) úgy vélekedett, ez egy társadalompolitikai döntés, amelyhez a gazdaság szereplőinek – bármi legyen is az egyéni véleményük – alkalmazkodniuk kell a tervezés során.

Fiskális impulzus nélkül nem megy

Már önmagában a piaci konszenzussal megegyező CIB-es, 3,5 százalékos idei növekedési előrejelzésnél is jóval optimistább a kormányzat 3,9 százalékos idei GDP-bővülési terve – kommentálta a miniszterelnöki bejelentést Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. A fiskális impulzus szerinte nem lesz olyan pozitív hatással, mint tavaly, tehát már a kabinet tervének eléréséhez is újabb fiskális stimulusra lesz szükség, ahhoz pedig még inkább, hogy a növekedés meghaladja a 4 százalékot. Elsősorban fogyasztást bővítő megoldások jöhetnek szóba – voltak már célzások újabb családtámogatási intézkedésekre –, valamint a Brüsszelből érkező pénzek jelenthetnek forrást. | VG

 

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A közfinanszírozott ellátás a legkedvezőbb

A közfinanszírozás növelése mellett a támogatás átalakítása és fejlesztése oldhatja meg azt a problémát, hogy a hazai lakosság nagyon sokat költ a saját zsebéből az egészségügyre.

Az Arsenal leigazolná Szoboszlai Dominiket

A Football Insider értesülése szerint az Arsenal 9 millió fontos ajánlatot tett a Red Bull Salzburgnak a magyar válogatott labdarúgó megvásárlásáért.
Világgazdaság Piactér