Versenyképesség A projekt 3,3 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg

Elstartolt a vállalkozói mentorprogram

KKV | Magyar vállalatok | Világgazdaság
Az Országos Vállalkozói Mentorprogram a fiatal, generációváltó, külpiacra lépő és beszállítóvá váló vállalkozásoknak kínál lehetőséget.

Elindult a kis- és középvállalkozások versenyképességének és hatékonyságának növelését célzó Országos Vállalkozói Mentorprogram. A projektet a Széchenyi 2020 keretében, 3,3 milliárd forint uniós támogatásból valósítja meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal konzorciumi együttműködésben.

A program négy elemből áll, személyes és szakmai mentorálásból, pénzügyi és vállalkozói szemléletformálásból, a kkv-k hatékonyságmérő jelzőrendszerének kialakításából, illetve a vállalkozásfejlesztési szervezetek tevékenységének összehangolásából. A projekt során legalább 500 mikro-, kis- és középvállalkozás fér hozzá ingyen a tapasztalt vállalkozókból, szakemberekből álló mentorhálózathoz, amelytől személyes és szakmai mentorálást kaphatnak fiatal, generációváltó, külpiacra lépő és beszállítóvá váló cégek. Hozzáférnek pénzügyi és vállalkozói szemléletformáló tartalmakhoz, és legalább 1500-an személyes pénzügyi tanácsot is kapnak.

„A hazai kkv-k az elmúlt nyolc évben tartották a lépést a nagyokkal, és a magyar gazdaság növekedésével, holott a világban az elmúlt negyven évben a nagyok egyre nagyobbak, a többiek egyre kisebbek lettek hozzájuk képest. Magyarországon viszont az elmúlt nyolc évben, ahogy harmadával nőtt a gazdaság, úgy nőtt harmadával a hazai kkv-k hozzáadott értéke” – mondta a program nyitórendezvényén György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette: országjáró turnét is indítanak a vállalkozói szövetségekkel, hogy felmérjék a vállalkozások igényeit, az egyeztetett anyagot pedig tavasszal a kormány elé viszik. Segíteni szeretnék ugyanis azokat a vállalkozásokat, amelyek növekednének, de nincs meg a szükséges technológiájuk, tőkéjük és tudásuk.

A stratégia fontos elemeként az ősztől elindul a Vállalkozó Nemzet nevű mobilalkalmazás, például ingyenes honlapkészítési és forrástérkép funkciókkal. Ilyen alkalmazás Európában elsőként, a világon pedig (Hongkong után) másodikként indul.

A segítség mellett fontos, hogy szemléletváltás kezdődjön azoknál a cégeknél, amelyek egyelőre nem szívesen engednek be mentort vagy külső tanácsadót a működésükbe – erre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hívta fel a figyelmet.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Uniós szinten is jól állunk digitálisan

2018-ban a hazai háztartások 83 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, és az emberek 58 százaléka használta mobiltelefonját internet eléréséhez.

Néhány éven belül elérhető a nyolcszázezres darabszám

A közútigépjármű-gyártás termelési volumene 4,8 százalékkal csökkent tavaly a 2017-es eredményekhez képest, az alternatív hajtásokhoz alkatrészeket gyártó cégek piacán azonban óriási a lendület.
Világgazdaság Piactér