Konzultáció A vállalkozások helyzetét felmérő országjárás során szerzett tapasztalatokat beépítik a kkv-stratégiába

Több mint 70 milliárd költhető innovációra

KKV | KKV Hírek | Magyar vállalatok | Világgazdaság
Országos konzultációs sorozat indul a kkv-k fejlesztési lehetőségeinek feltérképezésére, és hamarosan megjelennek az innovációs pályázatok is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium (ITM) országos konzultációk során kívánja feltérképezni a hazai kkv-k helyzetét és fejlesztési lehetőségeit. Az országos eseménysorozaton szerzett tapasztalatok összegzését beépíti majd a minisztérium a készülő kkv-stratégiába.

„A kkv-knak ma olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a digitális átállás, az innovációs készség és az exportképesség növelése, valamint a generációváltás” – mutatott rá a konzultáció bejelentésekor Parragh László, az MKIK elnöke. A problémák közül kiemelte a munkaerőhiányt, a pénzügyi tudatosság hiányát és a folyamatosan növekvő béreket. A kamara elnöke szerint a kkv-kra növekedési tartalékként kell tekinteni, mert minden intézkedés, amely hozzájárul a 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató cégek erősítéséhez, egyúttal az egész magyar gazdaság bővülését segíti. Parragh László szerint most kell felkészülni a nehéz időkre, amikor jól megy a gazdaság.

Az idén több mint 70 milliárd forintot osztanak szét a vállalkozások között innovációik megvalósítására, a pályázati terveket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) országos roadshow keretében mutatta be közel háromezer cégnek. Ezen belül két pályázat lesz a legmeghatározóbb, az egyik a KKV START innovációs pályázat, amely országos lefedettség mellett 10-20 millió forintos támogatást kínál a cégeknek annak érdekében, hogy javíthassák a versenyképességüket és megvalósíthassák innovációs projektjeiket. A pályázat várható keretösszege 10 milliárd forint, a forrásból körülbelül 700 cég támogatható. Ez a pályázat kimondottan a mikro- és kisvállalkozásoknak, vagyis az 1–50 fős cégeknek szól. A tervezetben olvasható feltételeknek egyébként mintegy 30 ezer vállalkozás felel meg.

Szűkebb réteget szólít meg a Piacvezérelt KFI-pályázat, amelyen azért akár ötezren is indulhatnak. Ennek a pályázatnak az a célja, hogy piacképes termékek és szolgáltatások fejlődjenek, prototípusokat vezessenek be a piacra. A várható keretösszege 45 milliárd forint, így kétszáz, 250 fősnél nagyobb vállalkozást támogathatnak. Az igényelhető összeg 50–700 millió forint lesz. A támogatás maximális aránya mindkét pályázat esetében 60 százalék. Lesz továbbá egy Nyílt innováció nevű pályázat is 1,5 milliárdos keretösszeggel, valamint egy Ipar-egyetem együttműködés nevű pályázat 20 milliárd és egy Iparjog nevű 50 millió forinttal.

Egyértelműen ez a két pályázat határozza meg a 2019-es innovációs trendeket, hiszen a GINOP források már korábban elfogytak. Az előző évek példáiból kiindulva a pályázatokat várhatóan májustól lehet beadni – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Minden ötödik magyarra jut egy vállalkozás

A Budapest-központú versenyszférával szemben egyelőre csak a jó mezőgazdasági adottságokkal összefüggő őstermelői aktivitás és a turisztikai gazdasági tevékenységek nyújtanak alternatívát vidéken.

Pénz miatt változtat nevet a Juventus

A Juventus mostantól a Piemonte Calcio nevet fogja viselni.
Világgazdaság Piactér