Pénzügy

Az élre törhet a babaváró hitel

Márciusban is több mint 64 milliárd forintnyi új szerződés született a babaváró konstrukciónál, amely – ha a kereslet stabil marad – hamar a legfontosabb fogyasztásihitel-termékké válhat.

Ingatlanértékbecslés otthonról

Magyarországon az ingatlan-adatvagyonhoz való hozzáférés korántsem optimális: az egyes ingatlanokra vonatkozó adatok számos adatbázisban, töredezetten állnak rendelkezésre. Emiatt a hitelnyújtók helyszíni szemle nélkül nem tudják az ingatlanok értékét nagy pontossággal megállapítani, ami akadályozza a modern jelzálog-hitelezési folyamatok és kockázatkezelési gyakorlatok kialakulását. Megoldást egy megbízható, központi ingatlanérték-adatbázis kialakítása hozhatna. 

Növekedési fókuszra váltott a Raiffeisen

Bár a negyedév végén a konzervatív tartalékolás miatt még veszteséget könyvelt el, az első négy hónap után már nyereséges a Raiffeisen Bank. Zolnai György vezérigazgató szerint újraindulás esetén két héten belül visszaállnak a rendes munkaidőre a pénzintézetnél.

Vizsgálja a fúziót az MKB és a Takarékbank

A két bank 2021-ben megvalósuló gyors fúzióját célozza az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. most megalakult holdingvállalkozása. Az új cég a szinergiák feltérképezésével kezd.

Hathavi törlesztést nyertek a devizások

Félévnyi törlesztőrészletet spórolhattak meg a forintosítás óta a változó kamatozású konstrukcióval hitelt felvevő adósok, ugyanakkor a májusi törlesztőjük 5,1 százalékkal magasabb, mint 2018 februárjában. A hozamgörbe ellaposítására tett jegybanki kísérlet kivételes lehetőséget biztosít az ügyfeleknek a kölcsönök fixesítésére.

A március még jól sikerült a bankoknak

Márciusban még alig látszottak a koronavírus-járvány hatásai a lakossági hitelpiacon, így az első negyedév is szép növekedést hozott. Áprilistól azonban negatív fordulat jöhet az új kihelyezéseknél.
Világgazdaság Piactér