Finanszírozás Az ingatlanos cégeknél is szép növekedést mértek az elmúlt egy évben

Az ipar húzza a vállalati hitelezést

Pénzügy | Világgazdaság
Változatlanul a feldolgozóiparban működő cégek húzzák a hitelezést Magyarországon – derül ki a jegybank első féléves adataiból. Az agrárszektor hitelállománya viszont kissé csökkent a júniusig tartó egy év alatt.

Továbbra is a feldolgozóipar adja a vállalati hitelállomány legnagyobb szeletét, miután az ágazatban lévő kölcsönök állománya 16,8 százalékkal, 1606,6 milliárd forintra emelkedett a júniusig tartó egy év alatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szereplő statisztikai adatokból. Az ágazat részesedése még növekedett is a piacon, mivel a teljes vállalati hitelállomány 14,7 százalékkal, 7040,5 milliárd forintra emelkedett 2017 júniusa óta.

Az ágazaton belül a gépipari cégek hitelállománya emelkedett a legnagyobb ütemben – bő 61 százalékkal – tizenkét hónap alatt, és megközelítette a 427 milliárd forintot.

Figyelemre méltó mértékben, 27,9 százalékkal emelkedett emellett a könnyűipari hitelek értéke, de bő 20 százalékkal, 440 milliárd forint fölé nőtt az élelmiszeriparba kihelyezett kölcsönöké is.

Az elmúlt év másik nagy nyertese az ingatlanügyek területe, hiszen itt is közel 22 százalékkal nőtt a cégeknél lévő kölcsön, és június végén már közel 1436 milliárd forintot tett ki. A kereskedelmi ágazat – ahová a gépjárműjavítást is sorolja a statisztika – szintén meghatározó szerepet játszik a vállalati hitelek piacán, ám jelentősége némileg csökkent, miután a kihelyezett hitelek állománya csak nagyjából n4 százalékkal, 1190,6 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: MW

A hitelállomány szerinti súlya alapján a szállítás és raktározás számított a negyedik legjelentősebb ágazatnak az első fél év végén: itt a teljes piaccal nagyjából egyező ütemben, 14,2 százalékkal, 543,8 milliárd forintra nőtt a cégeknél lévő hitelek mennyisége.

Ami az egyéb ágazatokat illeti, számos olyan terület akad, ahol meglepő irányú vagy mértékű változás történt a kimutatott hitelállományban. Az egyik ilyen a mezőgazdaság, ahol az MNB adatai szerint június végén 333,2 milliárd forintot ért el a kimutatott hitelállomány, 2,2 százalékkal alacsonyabbat az egy évvel korábbinál. Érezhetően – több mint 8 százalékkal – csökkent a cégeknél lévő kölcsön a bányászatban, valamint a víz- és hulladékgazdálkodásban, igaz, ennek nincs nagy jelentősége, miután két, hitelekkel kevéssé finanszírozott ágazatról van szó. Az építőipar kezd magára találni – legalábbis ami a finanszírozást illeti –, hiszen éves alapon már 9,4 százalékkal, 386,9 milliárd forintra emelkedett a hitelállománya.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Csökken a vállalatok adóbürokráciája

Régóta vártak már a magyar vállalkozások a becslésalapú előzetes adózás megszüntetésére, ugyanis bonyolult számításoktól szabadulnak meg ezzel.

Kilencmillióan sem leszünk 2035-re

Az egészségügyi és az oktatási kiadások minimális emelkedését és a nyugdíjkiadások erősebb növekedését várja a kormány a jövő évi költségvetés 2070-ig történő kitekintésében.
Világgazdaság Piactér