Zöldgazdaság

Rezsicsökkentés: konvektortermosztát is segíthet a gázszámla mérséklésében

Egy új okoskonvektor vagy konvektorba szerelt termosztát segíthet, hogy a havi földgázfelhasználást sikerüljön az átlagérték alatt tartani.

Habár egyre többen választanak elektromos fűtést a gáz drágulása miatt, nem mindenkinek éri meg áttérnie. Fűtésrendszernek elsősorban az elektromos kazánokat, elektromos radiátorokat tekintik, amelyeket új építésű házaknál vagy teljes körű lakásfelújítás során telepítenek. Elektromos kazánhoz szükség lehet az egyfázisú 230 voltos elektromos hálózat átalakítására, bővítésére, mert az elektromos kazán háromfázisú, 400 voltos hálózatot igényelhet. Így összességében elmondható, hogy az elektromos fűtés elsősorban akkor térül meg, ha alacsony belmagasság mellett vagy napelemes rendszerrel együtt használják.

20220906 MiskolcFűtési idényre készülve - riport.A közeledő fűtésszezon komoly fejtörést okoz ezekben a napokban a nagy alapterületű családi házak tulajdonosainak.
Ami a gázkazánoknál eleve adott, a konvektoroknál utólagos beszerelést igényel, és ugyanúgy segít a rezsispórolásban.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A tisztán elektromos fűtés elterjedtsége idehaza még alacsony, a távfűtéses lakások aránya is csak 17-18 százalék, a legtöbb háztartásban gázzal vagy gázzal is fűtenek, az energiamegtakarítás ezért sokak, sokunk számára kiemelten fontos.

Az MVM legújabb tanácsa szerint a konvektorok minimális korszerűsítésével, ami távolról is vezérelhető termosztáttal való összekötést jelent elsősorban, sokat spórolhatunk a gázszámlán.

Hatékony konvektor, alacsonyabb rezsi

Hazánkban megközelítőleg hárommillió konvektor működik, háztartásonként minimum egy, de inkább több készülék. Ezek egyszerű szerkezetek, általában a begyújtás, beállítás miatt kell hozzájuk szerelőt hívni, illetve van bennük egy úgynevezett csőtermosztát, ez szokott eltörni, leginkább azért, mert a használók szeretnék arrébb helyezni.

A beépített termosztát viszont általában több információt hordoz, mint egy konvektor szabályozója, éppen ezért a rezsicsökkentésben is segít.

Nyolc fokozatban állítható be vele a fűtési teljesítmény. Mérete legfeljebb tízszer tíz centiméter, elektromos hálózatról működik. A vezérlő az összes létező gázkonvektorral kompatibilis, ami azért előnyös, mert a régi típusú konvektorok nagy hátránya, hogy nem lehet alacsony hőfokon működtetni őket, hamar lekapcsolhatnak, így a használójuk vagy fázik, vagy ha magas hőfokra állítja a szabályzót, melege van, ráadásul nem is takarékos. 

Az energiahatékonyságon kívül még egy érv a konvektortermosztát mellett, hogy a parapetes típusú konvektorok alacsony fokozaton szén-monoxidot is kibocsáthatnak az utcafront felé, aminek egy része szellőztetéskor visszajuthat a szobába.

Megoldást jelenthet még a készülékcsere is, jellemzően ahol konvektorral fűtenek, pontosan a füstelvezetők hiánya vagy állapota miatt a fűtőtesteket cserélik le, ritka, hogy cirkós fűtésrendszert építtetnének ki helyette. 

Vissza a kályhához

Habár a gázfűtés idehaza széles körben elterjedt, azonban sokan szilárd tüzelésű kazánokat is működtetnek, sőt, ezek ismét előtérbe kerülnek.

A rezsiszabályok módosítását követően megugrott a kereslet a szilárd tüzelésű berendezések iránt,

főként a lemezkandallókat, csempekandallókat vitték, de tudatosságra vall az is, hogy a tavalyi adatokhoz képest ősz elején dupla annyi ajtó- és ablakszigetelőanyag fogyott az egyik nagy barkácsáruházláncnál.

Kiegészítő fűtések

Sokan úgy próbálják csökkenteni a rezsiköltséget, hogy részben elektromos működtetésű eszközökkel váltják ki a gázfűtést. Ide sorolható a hűtő-fűtő klímák használata vagy beszereltetése vagy éppen az, hogy elektromos hősugárzókat, radiátorokat, konvektorokat vásárolnak. Az utóbbiak jellemzően inkább kiegészítő fűtésre alkalmasak, mivel e célból vásárolják őket, ősszel igen keresett termékek lettek, akár háromszor annyit adtak el belőlük, mint a tavalyi azonos időszakban.

 

konvektor termosztát gáz rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek