Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia – ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint. A Yettel országos, anyák napja alkalmából készített kutatásában a vezetői kompetenciákat vetették össze az anyasághoz szükséges képességekkel. Többek között az is kiderült, hogy a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

Anyák napja a Yettelnél
Az alkalmazottak anyák napja alkalmából meghívhatták anyukájukat a Yettel törökbálinti irodaházába / Fotó: Yettel Magyarország

 

Az empátia az anyáknál és a vezetőknél is fontos

A felmérés vizsgálta a legfontosabb vezetői és anyai tulajdonságokat is. 

A válaszadók kiugró arányban, 70 százalékban a határozottságot jelölték meg mint az egyik legfontosabb vezetői tulajdonság.

Az ezt követő öt helyen szereplő kvalitások pedig a megkérdezettek felénél egyforma hangsúllyal szerepeltek: a szervezői készségek (53 százalék), a konfliktuskezelés (51 százalék), a kommunikációs készségek (51 százalék), problémamegoldó képesség (45 százalék) és az empátia (40 százalék). Érdekesség, hogy az utóbbit leginkább a nők tartják lényeges vezetői tulajdonságnak (44 százalék).

Az anyák esetében a megkérdezettek szerint a legfontosabb az empátia (73 százalék), amit a rugalmasság és a problémamegoldó képesség (48-48 százalék) követett. A kitöltők közel fele ugyancsak fontosnak tartja a konfliktuskezelést (47 százalék), a megbízhatóságot (46 százalék), valamint a határozottságot és a döntéshozatali képességet (45 százalék) is. 

Habár az arányokban vannak különbségek, a felmérésben részt vevők úgy gondolják, több olyan vezetői tulajdonság van, ami az édesanyáknál is elengedhetetlen. Ilyen 

  • a határozottság és a döntéshozatal, 
  • a konfliktuskezelés, 
  • a problémamegoldó képesség, továbbá
  • az empátia.
Anyák napja a Yettelnél
Az anyukák arról is dönthettek, hogy folytassa-e a Yettel az 5G-hálózatának bővítését / Fotó: Yettel Magyarország

 

A gyereknevelésben tanult készségek a munkában is kamatoztathatók

Tízből nyolc magyar szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni. „Mind az édesanyák, mind a vezetők sokféle feladatot oldanak meg és kezelnek egyszerre, gyakran vállalnak felelősséget a döntéseikért. Hiszünk abban, hogy a gyereknevelés során tanult készségek a munkavégzésben is értékes eszközzé válhatnak, éppen ezért például kiemelt figyelmet fordítunk a szülési szabadságról visszatérő anyukákra, akik az élethelyzetükből adódóan különös rugalmasságot igényelnek a munkaidő-beosztásban, cserébe viszont a munkaszervezésben, hatékonyságban esetenként felülmúlják munkatársaikat. Folyamatosan törekszünk arra, hogy mindinkább családbarát munkahelyet teremtsünk, melyet a 2021-ben bevezetett apasági, majd a 2023-ban bevezetett nagyszülői szabadság is támogat” – mondta Szalai Enikő, a Yettel Magyarország HR-vezérigazgató-helyettese.

A Yettel tavaly szervezte meg először anyák napi eseményét, melynek keretében az alkalmazottak meghívhatták anyukájukat a mobilszolgáltató törökbálinti irodaházába. A nagy sikerre való tekintettel a programot idén is megtartották: ezúttal az édesanyák egy napra cégvezetői pozícióba kerülhettek. 

Dönthettek például arról, hogy folytassa-e a Yettel az 5G-hálózatának bővítését, illetve hogy egységes vagy differenciált fizetésemelést hajtson-e végre a jövőben.

Egy jelenleg üresen álló üzlethelyiség sorsáról, valamint egy bonyolult, előfizetői jogi esetről is kifejthették véleményüket.

A magyar nők fele pályát vált a szülési szabadság után

Sokukat jogtalanul nem veszi vissza a munkahelyük.