Tízből négy szülési szabadságról visszatérő nő került élete során olyan helyzetbe, hogy nem vette vissza a munkáltatója, pedig a hatályos jogszabályok alapján ez kötelező lenne. A munkavállalók jelentős részének nincs pontos képe a jogairól és lehetőségeiről, ezért a Profession.hu és az UNICEF Magyarország együttműködése, Az emberi oldal nevű kezdeményezés segíti idén a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat és az őket alkalmazó munkáltatókat, hogy a kapcsolódó folyamatok minél zökkenőmentesebbek legyenek.

Close,Up,Portrait,Of,A,Young,Robotics,Engineer,Using,Laptop
Fotó: Shutterstock

A munkavállalók életében jókora változást jelent a gyermekvállalás, a szülői szerep hosszú távon is meghatározza a hétköznapokat, és ez alól a munkavégzés sem kivétel. Az újdonsült anyáknak gyakran kompromisszumokat kell kötniük, ha pedig ezekben partner a munkáltató, akkor mindkét fél számára előnyös helyzet állhat elő: a dolgozó könnyebben megteremtheti az egyensúlyt a munkahelyi és a magánéletében, a vállalat pedig könnyebben megtarthatja az értékes munkaerőt, nem beszélve a reputációs előnyökről. 

Magyarországon közel minden második anyuka nem arra a munkahelyre tér vissza dolgozni, ahonnan a szülési szabadságára távozott

– derült ki a Profession.hu témában végzett reprezentatív kutatásából. Ezzel a cégek egy tapasztalt és hosszú távon is motivált munkavállalót veszíthetnek el. A Profession.hu és Az emberi oldal kezdeményezés célja az idei év során, hogy minél pontosabban feltárja a gyermekvállaláshoz kapcsolódó munkahelyi kihívásokat, segítséget nyújtson a jogi útvesztőkben való eligazodáshoz és az álláskereséshez. 

„Az emberi oldal kezdeményezéssel időről időre újabb ilyen csoportoknak nyújtunk segítséget szakértők, illetve a területen sok éves tapasztalattal rendelkező civil szervezet szakmai támogatásával” – mesélte Varga Balázs, a Profession.hu marketingigazgatója, és úgy folytatta, hogy „a gyermekvállalást követően sokszor kihívást jelent a szülőnek a visszatérés, a munkaadók esetében pedig gyakori, hogy nem rendelkeznek megfelelő forgatókönyvvel ezekre az esetekre. Hiszünk benne, hogy kellő megértéssel és tudatos tervezéssel könnyebbé tehető a gyermeket vállaló dolgozók számára a kilépés és visszatérés, illetve a munkáltatók is hatékonyabban kezelhetik a változást, nagyobb eséllyel megtartva a jó, bevált munkaerőt.”

Munkáltatóként nem csupán azért fontos pozitívan viszonyulnunk a várandós vagy kisgyermekes munkavállalókhoz, mert ez hasznos a vállalat számára, hanem azért is, mert a támogatás, az empátia és a gyermekek védelme olyan univerzális értékeink, amelyek munkaadóként is érvényesek

– hívja fel a figyelmet Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az UNICEF Magyarország munkájának fókuszában a gyermekek jogai és jólléte állnak. Stabil hátteret egy egészséges, biztonságos, boldog gyerekkorhoz pedig csak az a szülő tud nyújtani, aki a szűkebb és tágabb környezet megfelelő támogatásának köszönhetően képes összehangolni a családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit.”

Egy 2020-as elemzés alapján azok a cégek, ahol magasabb a női vezetők aránya, nagyobb arányban támogatják az energiahatékonysági fejlesztéseket, a környezeti hatások csökkentését és a megújulóenergia-beruházásokat. A női kollégák fejlődésének segítése tehát egy igazi win-win lehetőség, ugyanis a női igazgató tagok jobban azonosulnak a cégek finanszírozási szempontjaival.