Közélet

Az izraeli háború 210. napja – Irán könyörületet tanúsított: elengedte az elfoglalt portugál teherhajó legénységét

Teherán erői még április 13-án foglalták le a portugál lobogó alatt hajózó MSC Aries teherhajót. Irán most kivétel nélkül elengedte a 25 fős legénységet.

Irán elengedte az Izraelhez köthető, portugál lobogó alatt közlekedő konténerhajó legénységét, akiket még április közepén ejtettek túszul a hajó elfoglalásakor – jelentette be Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter. Az iráni Forradalmi Gárda április 13-án foglalta le a Hormuzi-szorosban az MSC Aries konténerszállító hajót, amelynek legénysége 25 fő volt.

Port,Of,Los,Angeles,,California,,Usa,-,December,26,,2021:, Irán
Irán könyörületet tanúsított: elengedte az elfoglalt portugál teherhajó legénységét / Fotó: Shutterstock

Amirabdollahian közölte, hogy a hajó továbbra is iráni bírósági őrizetben marad, annak ellenére, hogy a legénységét kivétel nélkül szabadon engedik. A külügyminiszter azt mondta, hogy 

a legénység szabadon bocsátása humanitárius cselekedet volt, és a hajó kapitányával együtt visszatérhettek országaikba.

Az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az Ariest „tengerészeti törvények megsértése” miatt foglalták el, és kétségtelen, hogy Izraelhez köthető – írja a The Times of Israel. „A lefoglalt hajó, mely kikapcsolta radarját Irán felségvizein, és veszélyeztette a hajózás biztonságát, bírósági őrizetben van” – írta Amirabdollahian a külügyminisztérium honlapján.

A fehérorosz hadügyminisztérium közlése szerint harci kiképzés terén fejlesztené az együttműködését a fehérorosz és az iráni hadsereg. Ezzel párhuzamosan azt is elárulták, hogy Teheránban véget ért a Security Belt 2024 (Biztonsági Öv 2024) parancsnoki és törzskari gyakorlat, amelyben fehérorosz katonák vettek részt. A gyakorlat témája a terrorizmus elleni küzdelem volt.

 

18:17

Tömegmészárláshoz vezethet a Rafah elleni szárazföldi támadás

A Rafah elleni szárazföldi támadás több százezer gázai életét veszélyeztetné, és csapást mérne az egész övezet segélyezésére – jelentette ki Jens Laerke, az ENSZ humanitárius hivatalának (OCHA) szóvivője. Laerke szerint a városból irányítják a humanitárius segélyezést, ugyanis a településen orvosi klinikák, adományokkal felszerelt raktárak és élelmiszerelosztó pontok találhatók.

Hozzátette: a hadjárat a civilek lemészárlásával járna. A szóvivő közölte: az OCHA mindent megtesz annak érdekében, hogy a segélyezési műveletek még egy esetleges izraeli betörés esetén is folytatódjanak. Az Egészségügyi Világszervezet szintén bejelentette, hogy terveket készít arra az esetre, ha kezdetét veszi a szárazföldi hadjárat.

18:13

Az ausztrál egyetemeket is elsöprik az Izrael-ellenes tüntetések

Az egyesült államokbeliekhez hasonlóan számos ausztrál egyetem campusán táboroznak palesztinbarát tüntetők, ily módon tiltakoznak Izraelnek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni hadművelete miatt, amelynek a Gázai övezet civil lakossága is áldozatul esik. Ausztráliában mintegy két héttel ezelőtt kezdtek tábort verni a tüntetők az egyetemeken, és azt követelik, hogy oktatási intézményük szakítson meg minden tudományos kapcsolatot Izraellel, valamint hogy állítsa le a fegyvergyárakkal való közös kutatási programjait.

Ausztrália egyetemein eddig messze nem történtek olyan erőszakos összetűzések, mint Amerikában, és őrizetbe vétel sem volt, de a legrégebbi, a Sydney-i Egyetem területén több száz fős palesztinbarát csoport pénteken összetűzésbe került Izraelt támogató ellentüntetőkkel, kisebb dulakodás is kialakult közöttük, de végül mindkét oldal támogatói meghátráltak az erős biztonsági jelenlét miatt.

18:08

Izraeli telepeseket szankcionáltak a britek

Szankciókat vezetett be két izraeli szélsőséges csoport és négy személy ellen Nagy-Britannia, mivel véleményük szerint ők a felelősek a Ciszjordániában elszabaduló erőszakért.

A brit külügyminisztérium szerint a Hilltop Youth és a Lehava csoport támogatta, szította és hirdette is az erőszakot a ciszjordániai palesztin közösségek ellen – jelenti a The Guardian.

A közlemény szerint a szankcionált négy személy emberijog-sértésekért felel a térségben. Köztük van 

az erőszakos telepescsoportok kiképzését segítő Noam Federman és Elisa Jered, aki vallási alapon igazolta a palesztinok megölését.

Ciszjordániában már a Hamász október 7-i támadása előtt is szaporodtak az erőszakos cselekmények, ám a gázai háború óta még gyakoribbak lettek.

izraeli háború irán MSC Aries legénység konténerhajó
Kapcsolódó cikkek