A DataHouse adatai szerint áprilisban hatalmasat ugrott a forgalomba helyezett új személyautók száma, ugyanígy az új kishaszongépjárműveké is, mind az előző hónaphoz, mind 2023 hasonló időszakához viszonyítva. A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu autópiaci szakértője megvizsgálta a számottevő növekedés okait.

LUS_6187_
Áprilisban is tovább növekedett a magyar újautó-piac / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A DataHouse által közzétett legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 402 új személyautót helyeztek forgalomba. Ez a tavaly áprilisi számokhoz képest jelentős, 21,4 százalékos, az idei és a tavalyi első négy hónap viszonylatában pedig 10,4 százalékos növekedés. Tehát 

a 2024. január és április közötti számok szerint mára összesen 42 075-tel több új személyautó közlekedik a hazai utakon. 

További érdekesség, hogy mindeközben kishaszongépjárműből 46,3 százalékkal többet helyeztek forgalomba, mint tavaly áprilisban (összesen 2417-et), míg 2023-hoz viszonyítva a hasonló időszakot felölelő összehasonlításban 22,3 százalékos az ugrás. Az elmúlt négy hónapban tehát nem kevesebb, mint 10 664 új kishaszongépjármű jelent meg a forgalomban.

Mára 42 075-tel több új személyautó közlekedik a hazai utakon / Forrás: DataHouse

„Csábító kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat a kereskedők. Tavalyhoz képest akár 10-15 százalékkal csökkent a rendelhető és készleten lévő új autók átlagára a hirdetőink kínálatában. Ez nagyban hozzájárult az újautó-piac ugrásszerű növekedéséhez is. Az elmúlt két év adatait áttekintve jellemzően az év első felében futottak fel az újautó-eladások, amit hol kisebb növekedés, hol kisebb csökkenés követett” – emelte ki Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Márciusban is növekedési pályán volt a magyar újautó-piac: a márkák közötti versenyt a „mi autónk” nyerte, az esztergomi gyártóbázissal rendelkező Suzuki 2433 darabbal szerezte meg az első helyet. Érdekesség, hogy a japán Toyotát nem a cseh Skoda verte meg, hanem honfitársa, a Nissan.