Cégvilág

Legálisan működhet-e a Google képkeresője? Új fordulat a német perben

A Google megfellebbezte az a korábbi bírósági döntést, amely szerint Németországban nem működhet legálisan a képkereső szolgáltatásuk, mert az megsérti a szerzői jogokat.

A múlt hónapban egy hamburgi bíróság két német polgárnak adott igazat Michael Bernhard fotós és Thomas Horn képregényszerző azért nyújtott be keresetet, mert véleményük szerint a Google képkereső szolgáltatása megsértő a szerzői jogaikat. A döntés értelmében a Google- té még három internetes keresőmotort arra kötelezte a bíróság, hogy ne jelenítsen meg szerzői jogvédett képeket, ha nem rendelkezik az ehhez szükséges engedéllyel – írja az AP.

"Rendkívül elszomorító a döntés, meg vagyunk győződve arról, hogy a Google képkeresője legálisan működik – kommentálta az ítéletet Kay Oberbeck, a cég németországi szóvivője. Hozzátette: nem a Google profitál a képkeresésből, hanem az a több ezer weboldal, amely így juthat nyilvánossághoz.

A szóvivő kiemelte, hogy weboldalak tulajdonosainak technikai lehetőségük van arra, hogy megakadályozzák a tartalmak kereső-adatbázisba kerülését. Oberbeck emellett aláhúzta, hogy az európai bíróságok eddigi gyakorlata alapján a Google-nak joga van arra, hogy a weboldalak képeit nézőképként (thumbnail) megjelenítse.

A Google ezért fellebbez a döntés ellen, az elbírálás ideje alatt az érintett szolgáltatók (Google, Deutsche Telekom, Freenet.de, AOL Germany) működtethetik a képkeresőket.

kereső fellebbez bíróság Google kép
Kapcsolódó cikkek