Cégvilág

Napi 20 ezres bírság – Nem fizetett a "mellnövelőt" forgalmazó cég

Nem tett közzé helyreigazítást és a rá kirótt bírságot sem fizette be a Biovit Pharma Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb büntetést szabott ki a vállalkozásra.

A 2007. október 11-én megállapította, hogy a Biovit Pharma Kft. 2005. januártól az Erdic tabletta mellnövelő, mellfeszesítő hatásáról, széles körű bevált módszeréről, kedvező mellékhatásairól és alapanyagainak különleges termesztési körülményeiről adott tájékoztatásaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A versenyhatóság a Biovit Pharma Kft-t a magatartás további tanúsításától eltiltotta, valamint 16 millió forint bírságot is kiszabott.

A GVH kötelezte az eljárás alá vont vállalkozást, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül az alábbi tartalmú, legalább fél oldal terjedelmű hirdetést tegye közzé a Joy magazin egy, a Blikk Nők hetilap egymást követő két számában anélkül, hogy ahhoz észrevételt fűzne:

„A GVH Versenytanácsa a Vj-73/2007. sz. eljárásban hozott határozatával megállapította, hogy a Biovit Pharma Kft. fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. Nem tudta bizonyítani, hogy a gabonatartalmú Erdic tablettájának garantáltan mellnövelő, mellfeszítő hatása, illetve a hasra, körömre, bőrre kedvező mellékhatása lenne. Nem nyert továbbá bizonyítást, hogy az alapanyagokat különleges körülmények között termesztenék, illetve hogy a világon több mint 100 ezer nő használná a terméket.”

A GVH döntésével szemben a Biovit Pharma Kft. fellebbezett, de a pert jogerősen elvesztette. A per lezárulta után befejezett GVH utóvizsgálat feltárta, hogy a társaság a határozatban foglalt kötelezettségeinek nem tett eleget. A versenyhatóság emiatt elrendelte a 16 millió forintos bírság végrehajtását és kötelezte a céget a helyreigazítás közzétételére. Amíg a helyreigazítás nem történik meg, addig a Biovit Pharma 30 napon át napi 20 ezer forint, majd ezt követően napi 30 ezer forint végrehajtási bírságot köteles fizetni.

Erdic Blikk Nők versenyhivatal fellebbez mellfeszesítő GVH mellnövelő Biovit Joy büntetés
Kapcsolódó cikkek