Cégvilág

Boeing kontra Airbus - Ezúttal az európaiak győztek

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megállapította, hogy a Boeing illegális támogatásokat kapott Washingtontól. A döntést mind a Boeing, mind a rivális Airbus saját győzelmeként könyveli el.

A Boeing amerikai repülőgépgyártó konszern legalább 5,3 milliárd dollár összegű tisztességtelen segélyben részesült Washingtontól - állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet.

"Itt az ideje, hogy a Boeing abbahagyja a tagadást, és ne bagatellizálja azt a hatalmas mérvű illegális támogatást, amiben az amerikai kormány részesítette - jelentette ki Rainer Ohler, az Airbus sajtófőnöke. Az európai cég egyébként azt állította, hogy amerikai riválisa 1989 és 2006 között több mint 19 milliárd dollárnyi forrást kapott. Karel De Gucht, az kereskedelmi biztosa a döntést kommentálva azt állította, hogy ez megerősítette az európaiak gyanúját.

A Boeing erre azzal vágott vissza, hogy a WTO által említett 5,3 milliárd dolláros segély eltörpül ahhoz a 20 milliárd dollárhoz képest, amit az Airbus kapott. Vagyis "a WTO határozata felszámolja azt a közkeletű tévedést, miszerint az európai kormányoknak hatalmas állami segélyekkel kell támogatniuk cégeiket, hogy ezzel ellensúlyozzák Washington erejét" – mondta Michael Luttig, a Boeing egyik tanácsadója.

A WTO azt ajánlotta, hogy az Egyesült Államok vonja vissza a kifogásolt szubvenciókat. Ugyanakkor az ügy kimenetele továbbra is bizonytalan, hiszen a két cég csaknem hat éve áll háborúban. Az Airbus kontra Boeing a legbonyolultabb eset, amely valaha a WTO elé került;  a genfi szervezet több mint kétezer oldalon fogalmazta meg ítéletét.

A két fél közti taktikai csata komolyságát jelzi, hogy alig huszonnégy órával a WTO döntését követően az EU megfellebbezte az ítéletet, ennek célja a Reuters szerint az, hogy ezzel rákényszerítse a Boeinget arra, hogy gyorsabban hajtsa végre a határozatot.

Airbus támogatás WTO fellebbez illegális ítélet Boeing
Kapcsolódó cikkek