Cégvilág

Spórolásba fog az ENKSZ

Központi szolgáltatóegységet indít be az állami közműholding, amint átvette az egyetemes gáz- és áramszolgáltatók ügyfeleit. Több tevékenységét összevonja. A jövő év elején bevásárolja magát az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-be és a cégpároshoz tartozó elosztótársaságba.

Olyan egységes és központosított szolgáltató-rendszer kiépítésére készül az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), amely a mostaninál sokkal olcsóbb, hatékonyabb és magasabb színvonalú ellátást ígér ügyfeleinek, jelentette be Németh Lászlóné államtitkár a társaság sajtóbeszélgetésén.

A központ akkor indul be, amikor a Főgáz már átvette az összes, hozzá kerülő ügyfelet, és az ENKSZ-nél lesznek az áramot vásárló, egyetemes szolgáltatásbeli ügyfelek. E központnál lesznek a szolgáltatás költségigényes részei, például a számlázás és a hátralékkezelés, illetve minden olyan feladat, amelyeket nem szükséges a gáz-, az áram- vagy a távhőszolgáltatónál tartani.

A társaság hamarosan megbíz egy tekintélyes, energiára szakosodott tanácsadócéget azzal, hogy tárja fel a szervezetén belül kiaknázható szinergiákat. Addig megvalósítja a saját maga által feltárt lehetőségeket, ez elsősorban terület-összevonásokat és egységesítéseket jelent.

Az ENKSZ által irányított Főgáz az egy hónapon belül záruló, és 10 milliárd forintnál kevesebbe kerülő GDF-Suez ügylet lezárulása után további egyetemes szolgáltató akvizíciókra nem készül, de tárgyal hálózati cégek esetleges átvételéről. Az a pénz, ami eddig elment az országos állami közműszolgáltatás kiépítésére, a másfél százalékát sem teszi ki annak, amennyit a lakosság eddig megtakarított a rezsicsökkentésen.

A szolgáltatás „áram-lába” a jövő év elejére lesz meg a tervek szerint. Bonyolultabb a „távhő-láb”, amelynek egyik feltétele a távhő cselekvési terv megszületése. A dokumentumot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már elkészítette, az anyag hamarosan a kormány elé kerül. Ezzel párhuzamosan megindul a távhőszolgáltatók auditja is.

Az ENKSZ 2016 januárjában átveszi az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. 49 százalékát, egy évvel később pedig annak 100 százalékos tulajdonosa lesz. A cégpáros hálózati cégében is 49 százalékot szerez, miközben tárgyal egy másik áramszolgáltató (az EDF Démász vagy az E.ON) ügyfeleinek átvételéről.

Az eddig inaktív MFB Földgázkereskedőre is az ENKSZ szervezetén belül, a versenypiaci gázkereskedelemben jut szerep. E téren a Főgáz egyébként is előrelépett, amióta állami kézben van 30 százalékkal növelte a forgalmát, ezzel az ország legnagyobb versenypiaci gázkereskedőjévé vált.

Tovább bővülhet az egyetemes szolgáltatásra, egyben az ingyenes mérőcserére jogosult ügyfelek köre az ENKSZ által készített rendeletmódosítás szerint. Horváth Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy ingyenes lehet a csere azoknak a ma még nem egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági, illetve közintézményi felhasználóknak is, akik egyúttal átlépnek az egyetemes körbe.

Az ENKSZ – amely praktikus okokból hamarosan a Miniszterelnökség felügyelete alá kerül - csak olyan fogyasztókat vett és vesz át, akik/amelyek rendezték korábbi szolgáltatójukkal/kereskedőjükkel szembeni tartozásukat. Akit kikapcsoltak az ellátásból, a Főgáz is csak akkor kapcsolja vissza, ha már nincs adóssága.

Horváth Péter tájékoztatása szerint a Főgáz a szolgáltatás folyamatban lévő kialakítása, átalakítása, és a még le nem zárult üzleti tárgyalások miatt nem adott be üzleti tervet az energiahivatalnak arról, hogyan kívánja ellátni a Tigáztól és a GDF Sueztől átveendő ügyfeleket. Türelmi időről egyeztet a MEKH-hel.

Németh Lászlóné a Világgazdaság kérdésére közölte: az egyetemes szolgáltatásban azért nem érvényesül a pillanatnyilag alacsony világpiaci gázár, mert az elsődleges cél a kiszámítható ár és szolgáltatatás nyújtása. Románia után most is Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz. Ezzel az árpolitikával lehet az elejét venni annak is, hogy emelni kelljen a tarifát, amikor a világpiacon nő az ár. Horváth Péter ehhez hozzátette: a hatósági ár fix ár, a Főgáz saját hatáskörben nem csökkentheti.

ENKSZ németh lászlóné horváth péter
Kapcsolódó cikkek