A Venture Capital Journal, vagy ahogyan szakmai körökben említik, a VCJ egy havonta megjelenő, a befektetési trendekkel, finanszírozási megoldásokkal és a kockázatitőke-piaccal foglalkozó, 1961-ben alapított magazin, amely a világ legelismertebb piaci szereplőit szólaltatja meg, szakértői elemzéseket és kommentárokat tartalmaz.

A nemzetközi listán egyedüli magyarként szerepel Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázatitőkealap-kezelő alapítója

A magazin munkatársai októberben arra kérték a Venture Capital olvasóit, küldjék el jelöléseiket a Rising Stars listájukra, amely a kockázatitőkealap-közösség feltörekvő szakembereinek munkáját hivatott elismerni. Az olvasók végül több mint 170 jelöltet ajánlottak a listára, ami az előző évhez képest 13 százalékos emelkedést jelent.

Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázatitőkealap-kezelő alapítója – Fotó: Vespucci Partners

Mint azt a szakmai magazin nyilvánosságra hozta, a feltörekvő piaci szereplők átlagéletkora 33,4 év volt, a legfiatalabb 24, a legidősebb 39 éves, közülük 24 nő és 16 férfi került a listára. 32 szereplő az Egyesült Államokban dolgozik, közülük 15-en San Franciscót nevezik otthonuknak, de bekerültek a lajstromba New Yorkból, Washingtonból, Miamiból, Cincinnatiből, Bostonból, Los Angelesből, Menlo Parkból, Palo Altóból és Seattle-ből is. Összesen nyolc személy végzi a munkáját az Egyesült Államokon kívül, többek között Helsinkiben, Londonban, Montrealban, Torontóban, Párizsban, Vancouverben és Budapesten. A nemzetközi listán egyedüli magyarként szerepel Sohajda Júlia.

Nemzetközi szinten is kevés a hölgy a startupok és a kockázati tőke világában

A Vespucci Partners egy budapesti székhelyű, amerikai szemléletmódjáról és kapcsolati hálójáról ismert kockázatitőkealap-kezelő. Az alapítók egyetlen női tagja, Sohajda Júlia szerint a nők inspiratív, empatikus vezetők, akiknek nincs szükségük arra, hogy a férfiak dominálta üzleti szférában férfiak módjára harcoljanak. „Sok esetben kifejezetten élvezem, hogy másfajta energiát képviselek a tárgyalóasztalnál, talán ezért is törekszem arra, hogy irányadó és aktív szerepet vállaljak abban, hogy mind több nő merjen vállalkozni” – mondja Sohajda Júlia.

A rangos elismerés azért is említésre méltó, mert még mindig több a férfi alapítású startup, mint a női.

Ráadásul egyes felmérések szerint a technológiai szektorban dolgozó női munkavállalók több mint fele tapasztalt mérgező munkakultúrát az elmúlt öt évben, és úgy gondolják, hogy az elavult sztereotípiák és munkamódszerek visszatartják őket abban, hogy jól fizetett, hagyományosan férfiak által betöltött állásokhoz jussanak. Ennek ellenére az európai és az amerikai startup- és kockázatitőke-piac női szereplői – közöttük Sohajda Júlia is – nap mint nap azért dolgoznak, hogy új energiákat és innovatív szemléletmódot vigyenek a mindennapokba, ezzel is bátorítva az iparág felnövekvő új generációját.

Sikeres éveket tudhat maga mögött a Vespucci Partners és a portfóliócégei

A női vezetők esetében egyértelműen kirajzolódik, hogy többségüknek van egy rendkívül erős víziójuk, egy küldetésük, amely sok esetben még az anyagi haszonnál is fontosabb számukra. Van például egy startupunk, a Poliloop, amelynek női alapítói az egyszer használatos műanyagok lebontására találtak ki egy technológiát

– meséli a deep tech startupokat támogató kockázatitőke-alap alapítója. Kifejtette: Madaras Liz és Lévay Krisztina a szabadidejüket áldozták a kutatásra, ma pedig túlzás nélkül állíthatja, hogy a világ legnagyobb cégeivel állnak kapcsolatban. Már az egyetem befejezése előtt labort béreltek, ahol az óráik után esténként, hétvégén és tanítási szünetekben akár napi tizennégy is órát dolgoztak, mire megszületett egy olyan biotechnológiai eljárás, gyakorlatilag egy baktériumkoktél, amely az egyszer használatos műanyagokat, mint a PET-palack és az élelmiszer-csomagolóanyagok, 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le káros anyagok felszabadulása nélkül. „Nem mondom, hogy a férfiak esetében nem találkozom a világ jobbá tételének víziójával, de a nőkre egyértelműen jellemzőbb. A saját küldetéstudatom is ezt igazolja” – tette hozzá. 

10 millió dolláros és 400 százalékos hozam

A VCJ cikkében említik a Vespucci Partners több befektetésre érdemesnek talált vállalkozását is, így a Transcend H2O-t, amely egy mérnöki tervezést automatizáló startup, melynek szoftverével az előzetes kivitelezései tervek elkészítése 1500-ról pár órára csökken, így a mérnöki munka legunalmasabb részét számolta fel, ennek köszönhetően a szakemberek az innovációra és az értékek hozzáadására fordíthatják a figyelmüket. 

De röviden írnak a Booktopiáról is, amely egy Ausztráliában működő, kizárólag online kiskereskedelemmel foglalkozó könyvpiaci üzlet. Mint azt a kockázatitőkealap-kezelő szakembere mondja, az elmúlt évek egyik legjobb befektetői döntését hozták meg, amikor úgy határoztak, hogy bizalmat szavaznak egy ausztrál cégnek, és megvalósítanak egy úgynevezett „SPV”, alapon kívüli befektetést. A Booktopiával egy kiemelkedően magas, 400%-os hozamot realizáltak a befektetőiknek.

Sohajda Júlia a sikeres üzleti döntéseik kapcsán hozzáteszi, azt szeretné, ha hozzájárulhatna ahhoz, hogy létrejöjjön egy olyan startupökoszisztéma, amely lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy meghódítsák a világot, ami által ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy akár Magyarországot is felhelyezzék a startupvilág térképére.