Miközben sok vállalat igyekszik kidolgozni a négynapos munkahét hatékony megvalósítását, addig a Samsung Group teljesen más megoldással forradalmasítaná a munkaerőpiacot. A vezetők számára bevezetik a hatnapos munkahetet – írta meg a The Korea Economic Daily.

4 napos munkahét
A Samsung szembemegy a négynapos munkahéttel: a vezetőknek heti hat napot kell dolgozniuk / Fotó: AFP

A dél-koreai óriáscég a hírek szerint azért hozta meg ezt a váratlan döntést, mivel jókora ellenszéllel néznek szembe az olajárak és a hitelköltségek emelkedése, valamint a won értékvesztése miatt

– írta meg a Business Insider. Egy jelentés vészhelyzeti üzemmódként jellemezte a Samsung állapotát.

A dollár-dél-koreai won árfolyam 1 év
 

Tekintettel arra, hogy főbb egységeink, köztük a Samsung Electronics teljesítménye 2023-ban elmaradt a várakozásoktól, bevezetjük a hatnapos munkahetet a vezetők számára, hogy mindent megtehessünk a válság kezelése érdekében

– mondta a Samsung Group vezetője a The Korea Economic Dailynek.

A döntés azonnal életbe lépett a cég technológiai részlegeinél, és várhatóan hamarosan a pénzügyi szolgáltatások üzletágnál is erre kell számítani. A Daily hozzátette, hogy a változás a gyakorlatban nem jelent drasztikus lépést a cég életében, mivel a legtöbb vezetői beosztásban dolgozó alkalmazott már az év eleje óta egyébként is önkéntesen hat napot dolgozik.

Fontos, hogy az intézkedés kizárólag a vezetőket érinti, minden más dolgozó esetében az ötnapos munkahét marad meg.

Miközben a 2023-as válság kezelése még javában zajlik a cégnél, így is sikerült fontos eredményeket elérniük az idén. Az első negyedévben például a Samsung visszaszerezte vezető helyét a globális mobiltelefon-eladások terén. Az első helyről az Apple-t taszították le.